Președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară - Sindalimenta - anunță o scumpire a alimentelor cel mai târziu din luna februarie a anului viitor. Într-un interviu pentru Agerpres, Dragoș Frumosu a menționat că producătorii români vor încerca să păstreze în această perioadă prețurile actuale, care sunt oricum majorate cu până la 20%.
La o parte din alimente prețurile au crescut. Nu este sfârșitul și sigur nu este o veste bună. La pâine și produse de panificație prețurile au crescut cam cu 15-20%, la uleiul de floarea soarelui în jur de 20%, la lactate 4-5 procente. La carnea de porc încă nu s-a întâmplat nimic, pentru că mai erau stocuri. Probabil o creștere la carnea de porc s-ar putea vedea abia după 1 ianuarie și va fi cam de 10%, pentru că orice majorare a prețurilor pe fondul puterii de cumpărare scăzute a românilor va conduce la scăderea vânzărilor, a declarat Frumosu.
Liderul sindical mai spune că efectele creșterii prețurilor la energie, gaze, combustibili și nutrețuri ar putea conduce la creșteri destul de mari.
De exemplu, influența acestor prețuri într-un kilogram de carne de pasăre se duce undeva spre 60%. Dacă discutăm de carnea de pasăre și nu de fermele mici, ci de fermele mari și chiar de abatoare, cel puțin 2-3 abatoare s-ar putea la nivel național să se închidă după aceste efecte negative, desigur, dacă nu se iau anumite măsuri care să le sprijine puțin să reziste. Este evident că se încearcă cât se poate această menținere a prețurilor. Cu scumpirile care au fost, mai mult ca sigur că ele vor fi actualizate undeva începând cu 1 februarie, a subliniat șeful Sindalimenta.
Dragoș Frumosu a mai atras atenția asupra importanței măsurilor legate de plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, dar și a găsirii de soluții pentru sistemul energetic din România, „unde nu s-a investit absolut nimic în ultimii 30 de ani”.
Acum 20 de ani exportam energie electrică, iar acum importăm 50-60%. În două-trei domenii majore ale economiei dacă am investi, mai mult ca sigur în câțiva ani am discuta altfel, și acestea ar fi agricultura, energia, apele, de ce nu, și turismul. Legat de fondurile europene, măsurile pe care noi dorim să primim bani, să accesăm fonduri ca să ne dezvoltăm, ar trebui discutate la fel cu ONG-urile, cu societățile comerciale, sunt măsuri pe care sunt accesate fonduri europene, dar rezultatul final nu este cel dorit. Mai mult decât atât, sunt îngreunate anumite lucruri sau vin cu niște indicatori finali care te blochează și atunci foarte multe ONG-uri se gândesc mai mult dacă să acceseze sau nu. Domeniul antreprenoriatului ar trebui foarte mult dezvoltat, pentru că, până la urmă, ridică nivelul de trai al fiecărei familii și aduce cei mai mulți bani la buget, a conchis președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!