Acum la Digi FM Gabriel Cindea CRAIG DAVID - Walking away

Ministerele care primesc cei mai mulți bani în 2022

Bancnote de 100 de lei, bani, casierie, plată, rate, achitare, datorii
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022 a fost lansat duminică dimineaţa în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Finanţelor, acesta fiind stabilit la venituri în sumă de 216,473 miliarde de lei, iar la cheltuieli în sumă de 493,215 miliarde de lei credite de angajament şi de 301,758 miliarde de lei credite bugetare, cu un deficit de 85,285 miliarde de lei.

Bugetul pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 4,6% şi un deficit ESA de 6,24% din PIB, arată raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2022 şi proiecţia acesteia pe anii 2023-2025.

Potrivit proiectului, din taxa pe valoarea adăugată se alocă 20,397 miliarde de lei sume defalcate pentru bugetele locale, din care: 3,156 miliarde de lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor; 8,875 miliarde de lei pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti; 600 de milioane lei destinate finanţării cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, sumă repartizată pe judeţe şi 7,332 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar şi a posturilor de prim ajutor pe plajele cu destinaţie turistică, potrivit Agerpres.

Raportul privind situaţia macroeconomică pe anul 2022 şi proiecţia acesteia pe anii 2023-2025 arată că proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,6 % prevăzută pentru anul 2022, cu un vârf în anul 2023 de 5,3% şi un ritm mediu anual de 4,9% pe întreg orizontul 2023-2025, mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul UE cât şi al Zonei Euro de 4,3%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă, acesta având, în cazul României, particularitatea unei reveniri relativ rapide a PIB real la nivelul pre-pandemic.

În document se precizează că momentul mai acut al crizei a fost depăşit prin măsuri fiscale şi monetare care au impulsionat activitatea economică, însă evoluţiile economice sunt dependente de evoluţia campaniei de vaccinare, manifestarea unor valuri viitoare pandemice, de particularităţile structurii economiei, de influenţele externe determinate de gradul de integrare în lanţurile de valoare adăugată şi de producţie europene şi mondiale, precum şi de măsurile adoptate de autorităţi în contextul dezechilibrelor gemene manifeste (de cont curent şi fiscal) - măsurile de sprijin urmând a fi retrase treptat în vederea atingerii obiectivului asumat de deficit bugetar de 3% la orizontul anului 2024.

Potrivit raportului, deficitul este estimat 76,983 de miliarde de lei, respectiv o pondere în PIB de 5,84%. În 2022, deficitul ESA este estimat la 6,24% din PIB în 2022, deficitul cash la 5,84% din PIB, iar cel structural la 5,71% din PIB.

Proiecţia în ceea ce priveşte deficitul bugetar pentru următorii trei ani arată o reducere progresivă a deficitului ESA la 4,40% din PIB în 2023, 2,90% din PIB în 2024 şi 2,02% din PIB în 2025.

"Planificarea bugetară pe anul 2022 şi estimările pe perioada 2023-2025 stabilesc deficitul bugetar ESA în anul 2022 la 6,24% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2025 la 2,02 % din PIB, respectiv o reducere de 4,22 puncte procentuale faţă de anul 2022, încadrându-se la sfârşitul orizontului de prognoză (anul 2025) în prevederile regulamentelor europene, respectiv 2,02% din PIB în anul 2024. Anul 2021 a constituit o provocare importantă pentru România deoarece a reprezentat startul unui proces de consolidare fiscal-bugetară, care continuă pe întreg orizontul de referinţă, aspect care ţinteşte reducerea graduală a deficitului în condiţiile în care efectele pandemiei încă sunt resimţite prin valuri succesive la nivel naţional şi global", se arată în document.

În anul 2022 cheltuielile destinate investiţiilor însumează aproximativ 88,4 miliarde lei, reprezentând 6,7% în PIB, iar în anul 2025 acestea ajung la aproximativ 136,2 miliarde lei, o creştere în valoare absolută faţă de anul 2022, dar şi ca procent în PIB cu un vârf în anul 2025 de peste 8% din PIB, iar în anul 2024 acestea vor reprezenta 4,81% din PIB, o creştere de 6,1 miliarde de lei faţă de anul 2021, cu un vârf situat în anii 2020-2022.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Summer 2024
nicusor dan la matinal digi fm 20 septembrie
Nicușor Dan, în direct la Digi FM: „Nu iau în calcul o intrare în PNL”
Restitution_Gemälde3
Muzeul German din Munchen a returnat un tablou confiscat de nazişti
Disneyland/ Shutterstock
Motivul pentru care un cuplu a primit interdicție pe viață în clubul...
Pe aceeași temă
noul-parlament-plen inq-ganea
Legea bugetului de stat pe 2024 intră de luni în dezbaterea Parlamentului. Miercuri este...
INQUAM_INSTANT_NICUSOR_DAN_53_INQUAM_Octav_Ganea
Nicușor Dan: Bugetul Capitalei pe 2022 a fost adoptat
Parlamentul-Romaniei1
Bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate în Parlament
Claudiu Năsui
USR nu votează proiectul de buget pentru 2022: „Domnul Cîțu a reușit să aducă echipa...
Te-ar putea interesa și
Nicușor Dan
Nicuşor Dan: Veniturile reale al Primăriei Capitalei vor fi în 2022 la jumătate faţă de 2021
Florin Cîțu
Cîțu: Pragul de 7% pentru investiții nu este un moft al PNL. Așa cum pachetul social al PSD a...
Business success concept and economic growth idea
Guvernul a publicat proiectul de buget pe 2022. Cât primesc ministerele
adrian câciu
Ordonanța „trenuleț” a fost adoptată. Ce salarii vor crește în 2022
Partenerii noștri
Digi24 „UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul...
DigiSport Anunțul făcut de italieni despre Horațiu Moldovan, la o săptămână de la debutul pentru Sassuolo
Anunțul făcut de italieni despre Horațiu Moldovan, la o săptămână de la...
PeRoz Meghan Markle, în centrul unui scandal: „O dictatoare care îi îngrozește pe angajați, a făcut să plângă bărbați în toată firea!”
Meghan Markle, în centrul unui scandal: „O dictatoare care îi îngrozește...
Film Now Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai vorbesc de 20 de ani
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui...
Digi World Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele unui tânăr tată care a dat jos 68 kg
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și...
Stirile Kanal D Una dintre cele mai mari greșeli pe care poți să le faci atunci când vrei să slăbești! Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Creierul nu mai știe cât are nevoie"
Una dintre cele mai mari greșeli pe care poți să le faci atunci când vrei...
ProFM Selena Gomez, reacție după ce fanii i-au reproșat că se victimizează pentru că nu poate avea copii: „Lăsați-o baltă!”
Selena Gomez, reacție după ce fanii i-au reproșat că se victimizează...
Digi Life Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau călătorii cu avionul, din cauză că folosesc combustibili fosili
Primul oraș din lume care a interzis publicitatea pentru croaziere sau...
Ultimele știri din matinal
Radu Paraschivescu despre victor rebengiuc
Radu Paraschivescu despre gafele Elenei Lasconi și ale lui Mircea Geoană
Mircea Geoană (1)
Florin Negruțiu: Mircea Geoană, campionul gafelor neprovocate din politica românească
ciuca 2024-09-15 GC -8050
Florin Negruțiu despre congresul PNL: „O întâlnire fără prea mari surprize”
horia tecau
Sfatul lui Horia Tecău pentru părinții copiilor care vor să se apuce de tenis
Ultimele știri
Roxana Mînzatu
Roxana Mînzatu, propusă pentru funcţia de vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene: „Vin...
Lidia Buble/ Foto: Instagram
Lidia Buble, o nouă gafă la volan. Motivul pentru care s-a ales cu o amendă și i-a fost...
Emma Răducanu
Emma Răducanu s-a retras de la Korea Open, în sferturi, din cauza unei accidentări la picior
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Un tânăr de 25 de ani a murit după ce mașina pe care o conducea a căzut în lacul Pantelimon...