Acum la Digi FM JAY SEAN - Ride It

Mircea Geoană: NATO nu vede un risc iminent din partea Rusiei, dar mobilizarea este esențială

profimedia-0788519662
Mircea Geoană. Profimedia

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a afirmat că nu vede un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în ţările baltice, nici în alte părţi, cauzat de Federaţia Rusă. El a adăugat că ideea că o ţară are nevoie de 24 de ore pentru a-i veni aliaţii, în cazul unui atac, este desuetă.

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a fost întrebat, duminică, la Digi 24, dacă există evaluări cu privire la scenariul că Vladimir Putin ar putea ataca un stat membru NATO, nu neaparat acum, ci într-un orizont de câţiva ani.

mircea geoana

“Trebuie să spunem un lucru, că Federaţia Rusă şi-a reconstituit forţele pierdute, cei 350.000, mii de echipamente sofisticate, nave scufundate de ucraineni în Marea Neagră, avioane inclusiv de supraveghere, de ultimă generaţie, foarte scumpe. Deci, în pofida acestei deteriorări a capacităţii de luptă a Rusiei, ei au reuşit să facă două lucruri, mai repede decât am anticipat noi. 1. Să mute economia Rusiei de la o economie relativ normală la o economie de război, chiar cu riscul de a sacrifica viitorul economiei ruseşti. Pentru că banii care se duc acum în producţia de echipamente, de muniţie, sunt bani care altfel ar fi fost folosiţi pentru producţie industrială, civilă, de altă factură. Al doilea factor este cel că, din punct de vedere al reconstituirii capacităţii de luptă a trupelor, au reuşit să facă un fel de mobilizare mascată, în care au în clipa de faţă undeva spre 500.000 de oameni în Ucraina”, a declarat Mircea Geoană.

El a adăugat că NATO nu vede un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“Asta nu înseamnă că avem vreun indiciu, şi vreau să o spun extrem de clar, pentru că sunt şi aici multe comentarii pe care eu le înţeleg, comentarii occidentale pe care iar le înţelegem, că noi nu vedem un risc iminent de agresivitate a Rusiei împotriva statelor NATO. Ar fi şi o disproporţie de forţe. Dar, în condiţiile în care războiul din Ucraina este, într-un un moment, destul de complex, şi dacă, Doamne fereşte, Ucraina nu rezistă, atunci apetitul Rusiei în această eventualitate pe care noi facem tot ce depinde de noi să o evităm. Şi pentru România este important să nu avem ruşii pe graniţa noastră încă o dată. Dar şi ca Occident este important. Şi asta spunem noi. Haideţi acum să ne facem treaba, să-i ajutăm pe ucrainieni, să ne punem în aplicare planurile de apărare şi descurajare deja aprobate la NATO şi suntem într-o fază avansată, inclusiv aici la zona Mării Negre, să ne facem datoria. Pentru că cea mai bună apărare este descurajarea”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

El a subliniat de ce este important ca Ucraina să izbândească în războiul cu Rusia.

“În clipa de faţă suntem extrem de interesaţi ca Ucraina să izbândească şi să arătăm Rusiei că dacă le vine cumva ideea vreodată, nu acum, peste câţiva ani, să se ia de piept cu o alianţă atât de puternică ca a noastră, să fim în acel moment pregătiţi pentru orice eventualitate. Astăzi nu vedem un risc la adresa securităţii ţărilor NATO, nici în România, nici în baltice, nici în alte părţi. Dar, dacă nu ne facem noi treaba şi dacă îi lăsăm pe ei să izbândească în Ucraina, peste câţiva ani, asta spun liderii occidentali şi le respectăm opinia, este posibil ca pofta imperială renăscută, această obsesie de a ocupa teritoriul suplimentar pe care Imperiul Rus o are dintotdeauna, să se reproducă şi atunci să intrăm eventual în situaţii mai complicate”, a mai declarat Mircea Geoană.

El a mai anunţat că nu mai este de actualitate ideea că ai nevoie de 24 de ore să vină aliaţii în cazul în care un stat NATO este atacat.

“Ideea că ai nevoie de 24 de ore ca să-ţi vină aliaţii este desuetă, nu mai este de actualitate. Noi acum lucrăm din ziua zero. Ai, Doamne-fereşte, un început de agresiune împotriva României, să spunem, în cazul în speţă, noi nu mai planificăm, vin întăriri aliate după nu ştiu cât timp, ci ne gândim şi planificăm din ziua zero să fim acolo, să putem să apărăm, într-adevăr, fiecare centimetru pătrat. 

Este o chestiune de mobilizare şi de resurse militare şi de coerenţă, în care România trebuie să-şi facă datoria, pentru că este aliatul în cauză, trebuie să fie cu ce a propus şi ceea ce a oferit NATO. Apropo, România, ca şi mulţi aliaţi din Est, au pus la dispoziţia NATO aproape întregul efectiv al Armatei Românei.

Un lucru extraordinar de pozitiv. Deci noi putem să spunem că lucrăm cu aliatul român, inclusiv în această zonă, inclusiv în alte zone ale României, ne gândim la întreaga Românie, poate să fie aici, poate să fie în altă parte, Doamne-fereşte. Şi atunci avem o planificare militară cu aliaţii români, cu NATO, şi în caz de, Doamne-fereşte, Armata Română, în mare proporţie, proporţie de peste 90%, trece sub comanda noastră a NATO şi ne apucăm să facem din momentul zero, din T0, ceea ce avem de făcut”, a menţionat Mircea Geoană.

Alertă NATO: Atacuri rusești iminente în alegerile din Europa de Est

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat că “va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic” la alegerile din acest anm inclusiv din ţara noastră şi a adăugat că “la prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi”.

“Există în clipa de faţă o definiţie mult mai largă, mai amplă a securităţii naţionale şi a securităţii aliate. Este una militară evidentă, cu planuri de apărare, cu trupe, cu forţe, cu bani.Dar pe lângă aceasta există şi o dimensiune de securitate economică, de securitate cibernetică, de securitate în faţa atacurilor hibride. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Republica Moldova şi la noi, securitate democratică, pentru că va fi jale cu atacurile ruseşti, pe dezinformare, pe cibernetic, împotriva alegerilor, inclusiv din România. La prezidenţiale nu vreau să mă gândesc ce va fi, încercarea de a opri forţele pro-occidentale şi de a aduce, poate, unii mai favorabili decât cei pe care îi avem”, a declarat Mircea Geoană, duminică, la Digi 24.

El a fost întrebat dacă există în Romnia formaţiuni politice apropiate de Rusia.

“Eu nu fac judecăţi de valoare, nu este treaba mea, sunt la NATO. Când revin şi dacă revin în politica românească, am să fiu puţin mai explicit, dar vreau să spun un singur lucru. Aceste alegeri din România, în principal cele prezidenţiale, pentru că sunt cele care domină peisajul electoral, suntem la sfârşitul unui regim politic de zece ani de zile, poate mai lung, suntem într-o zonă de oarecare epuizare a proiectului politic care animă situaţia politică din România şi atunci vom avea nişte alegeri în care sper ca românii să vină în număr foarte mare la vot pentru a-şi proteja votul şi pentru a nu lăsa ca cel sau cea care va fi viitorul preşedinte al acestei ţări, importante în NATO şi importante pentru noi toţi, să fie unul numit de oligarhia politică şi să nu fie ales pe bune de către românii”, a explicat Geoană.

El a mai afirmat că sondajele arată că mai bine de jumătate dintre români consideră că alegerile din acest an vor fi fraudate.

“Şi există două forţe aici. E o forţă, evident, anti-occidentală pe care Rusia şi alţii încearcă să o facă la noi, să încurajeze pe cei care nu neapărat sunt pro-ruşi, dar sunt oarecum anti-occidentalii. Şi există o linie de confuzie deliberată în această zonă. Aşa cum arată şi sondajele de la noi, 56% dintre români şi românce consideră că alegerile de anul acesta vor fi fraudate, că nu vor fi libere şi corecte”, a mai transmis Mircea Geoană.

 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
traian-basescu
Băsescu, extrem de acid la adresa lui Mircea Geoană: „Este un balon umflat, se auto-umflă când...
Radmila Shekerinska
Radmila Shekerinska, succesoarea lui Mircea Geoană la NATO. A fost vicepremier în Macedonia de...
Volodimir Zelenski și Joe Biden/ Profimedia
Joe Biden aprobă furnizarea de mine antipersonal pentru Ucraina
drona_rep-moldova
Alertă la Chișinău: O nouă dronă rusească descoperită lângă Arena Chișinău – al patrulea...
Te-ar putea interesa și
vlad voiculescu ID130142_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Vlad Voiculescu anunţă că îl dă în judecată pe Mircea Geoană pentru calomnie: „Am crezut că...
Russian President Putin Meets with Security Council
Vladimir Putin a semnat decretul prin care permite un răspuns nuclear la un atac convențional
Mihaela Geoană/ Foto: Facebook
Mihaela Geoană despre expresia din noaptea alegerilor, „Mihaela, dragostea mea”:„În România e...
Mircea Geoană. Profimedia
Congresmanul Mike Turner, despre Mircea Geoană: „A lucrat cu prima Administraţie Trump unde e...
Partenerii noștri
Digi24 Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că...
DigiSport Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
Ce șanse au kosovarii să ajungă din nou lângă România: ”Facem totul!”
PeRoz Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata lui". În ciuda criticilor, spun că sunt unul pentru celălalt
Îi despart 30 de ani, dar abia așteaptă să facă nunta: "Romeo și nepoata...
Film Now Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce frumoși și ce seamănă cu tine!"
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea"...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Snow in Paris
Haos în Franţa, din cauza vremii. 200.000 de gospodării nu au electricitate, iar ninsoarea a...
elena lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi e sigură că intră în turul 2: "Voi câștiga...
parada 1 dec
Când are loc repetiţia generală pentru Parada de 1 Decembrie
Poliție/ Shutterstock
Recomandări pentru şoferi ale poliţiştilor rutieri, în contextul codului roşu de viscol...