Acum la Digi FM CHAPPELL ROAN - Good Luck, Babe!

Mircea Geoană: "Transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Ne zbatem încă la periferia Europei"

Mircea Geoană. Profimedia
Mircea Geoană. Profimedia

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că România a intrat în criză de timp pentru că, deşi are "şansa unui deceniu unic, de mari transformări", ţara se zbate încă la periferia Europei, a ajuns la un "punct critic", iar dacă elitele politice nu înţeleg acest lucru, "toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic''.

"S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei. Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii. Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele", a afirmat Mircea Geoană, în cadrul conferinţei intitulate "Viziune, inovare, transformare", organizată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Acesta a susţinut întoarcerea la "ideea naţională" pentru ca România să-şi regăsească "energia şi entuziasmul", scrie Agerpres.

"Puterea noastră interioară este dată de măsura în care vom avea capacitatea acum să reîmbrăţişăm ideea naţională şi să vedem cu luciditate ce ne împiedică să ne atingem întreg potenţialul. De aici, din vestul ţării, s-a născut ideea naţională şi s-a deschis, pentru România, uşa lumii libere, euro-atlantice. Transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare, însă acest drum este departe de a fi încheiat", a spus Mircea Geoană.

În condiţiile în care lumea se reaşează pe fundaţii noi, într-o "recesiune geopolitică", numită astfel de Ian Bremmer, războaiele, a punctat Geoană, sunt, întotdeauna, purtătoare de dezastru şi tragedie, dar şi declanşatoare de noi dinamici, accelerând schimbarea, spre un nou moment de reaşezare la nivel global.

"În momente de cumpănă şi pentru a ne regăsi energia şi entuziasmul, trebuie să ne întoarcem la începuturile ideii naţionale şi să vedem cum am putea scrie, împreună, un nou capitol al devenirii noastre naţionale, o viziune pentru şi dincolo de deceniul trei al secolului XXI", a punctat Geoană.

Potrivit acestuia, viitorul României a intrat în criză de timp, pentru că "de zeci de ani pluteşte în ceaţă, se împleticeşte în vorbele unor politicieni şi atât", de aceea "trebuie reproiectat pe baze reale, pe nevoi concrete, pe termen redus".

Mircea Geoană a descris proiectul naţional al României ca având două mari componente: păstrarea unităţii întregii naţiuni române, atât acasă, dar şi cea răspândită în toată lumea, şi recuperarea definitivă a decalajelor de dezvoltare faţă de occidentul avansat, prin realizarea unui adevărat salt istoric, bazat pe inovare.

"Cred că principala neîmplinire a României moderne a fost incapacitatea, de-a lungul perioadelor istorice, de a depăşi uriaşele decalaje de dezvoltare între regiunile, provinciile şi cetăţenii ţării. Astăzi, în România, primele 12 mari oraşe contribuie cu 80% din PIB-ul naţional, iar 20%, restul ţării. Aş spune că principala problemă a României moderne, dincolo de şocurile istoriei, este că nu am avut capacitatea să ridicăm toată ţara. Ar trebui să regândim paradigma clasică şi să mergem puţin mai departe", a susţinut Geoană.

Mircea Geoană, despre "paradoxul românesc": talent, potențial și frustrare

El a vorbit şi despre "paradoxul românesc", pe care l-a descris ca fiind acea "tensiune permanentă între uriaşul talent şi potenţialul naţiunii noastre şi uriaşa frustrare de a nu fi capabili să ni le punem în valoare", arătând însă că la mijloc este voinţa poporului de a progresa permanent şi capacitatea liderilor de a mobiliza energiile latente.

În opinia sa, cele cinci precondiţii ale succesului se referă la existenţa unei viziuni de organizare a societăţii, calitatea leadership-ului politic, capacitatea de a inova permanent, "din mers", o puternică cultură naţională, identitară şi comunitară, bazată pe patriotism, solidaritate şi rezilienţă societală şi un nivel de educaţie şi sănătate fizică şi morală a naţiunii.

"Pentru mine, repornirea începe cu educaţia de la cea mai mică vârstă. Avem nevoie de investiţii masive în educaţie, de profesori mai buni, pentru că cea mai importantă resursă a României sunt oamenii săi talentaţi şi bine pregătiţi. Cu securitatea naţională garantată de cea mai puternică alianţă a istoriei şi membri ai clubului european, jumătate dintre tinerii României aleg să emigreze", a subliniat Mircea Geoană.

Mai e nevoie, a continuat el, de "o gândire independentă cu adevărat de jocurile mici partizane la vârful statului", respectată şi conectată la marile transformări ale lumii, dar ancorată în problemele reale ale ţării, de promovarea meritocraţiei la fiecare nivel, de noi criterii după care sunt aleşi reprezentanţii.

"Să avem curajul să regândim din temelii statul român şi responsabilitatea în funcţia publică", a îndemnat Geoană.

Acesta consideră că ţara a ajuns la un punct critic, iar 2024 va fi anul în care ceasurile politice ale României, ale Europei şi ale Americii se vor resincroniza.

"Am ajuns la un punct critic pe care, dacă elitele politice nu îl înţeleg, românii, toţi românii, vor da de pământ cu actualul sistem politic. Iar în disperare de cauză, vedem că prea mulţi români dezamăgiţi şi fără speranţă caută deja soluţii acolo unde nu există decât populism şi ură. Avem şansa unui deceniu unic, de mari transformări pentru destinul nostru, în care România poate cu adevărat să devină o ţară puternică, respectată şi prosperă. Depinde doar ne noi", a încheiat Mircea Geoană. 

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
MIX MARATON DE REVELION 2025
Best of Mix Maraton 2025 - 2
John Newman performing at Free Radio Hits Live in Birmingham
John Newman, mesaj pentru fanii din România: „Sunt încântat să-ți...
Delia, despre apariția Biancăi Censori și a lui Kanye West
Delia, reacție după apariția șocantă a Biancăi Censori și a lui Kanye...
Citymagia 2025
Digi FM și Pro FM deschid sezonul festivalurilor WOW cu: Citymagia!
Pe aceeași temă
Mircea Geoană
Mircea Geoană: "Susţinerea mea merge către doamna Lasconi, singurul candidat pro-european şi...
NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoana, speaks to Romanian students, Bucharest, Romania - 06 Apr 2023
Mircea Geoană a împărțit sandvișuri pentru presă la final de carieră. Ce le-a transmis fostul...
Mircea Geoana 2024 Romanian presidential election, Bucharest, Cluj, Romania - 02 Oct 2024
Alegeri prezidențiale 2024. Mircea Geoană: Nivelul de frustrare şi mânie împinge către voturi...
traian-basescu
Băsescu, extrem de acid la adresa lui Mircea Geoană: „Este un balon umflat, se auto-umflă când...
Te-ar putea interesa și
vlad voiculescu ID130142_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Vlad Voiculescu anunţă că îl dă în judecată pe Mircea Geoană pentru calomnie: „Am crezut că...
Mihaela Geoană/ Foto: Facebook
Mihaela Geoană despre expresia din noaptea alegerilor, „Mihaela, dragostea mea”:„În România e...
Mircea Geoană. Profimedia
Congresmanul Mike Turner, despre Mircea Geoană: „A lucrat cu prima Administraţie Trump unde e...
Bucharest, Romania. 2nd Oct, 2024: Former NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana, independent candidate for the presidency of Romania, speaks during the event "Manifesto on health" from his the electoral program. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live New
Imagini cu Mircea Geoană tânăr. Ce studii are și cum și-a cunoscut soția în anii studenției
Partenerii noștri
Digi24 Kim și-a retras soldații trimiși să-l ajute pe Putin în regiunea rusă Kursk. Anunțul făcut de serviciile secrete de la Seul
Kim și-a retras soldații trimiși să-l ajute pe Putin în regiunea rusă...
DigiSport Atletico Madrid - Getafe 5-0. Calificare fără emoții în semifinalele Cupei Spaniei pentru elevii lui Diego Simeone
Atletico Madrid - Getafe 5-0. Calificare fără emoții în semifinalele Cupei...
PeRoz Video viral de la cea mai scumpă nuntă de nomazi din UK. Petrecerea a avut loc la un hotel unde închirierea unei camere costă 10.000 £
Video viral de la cea mai scumpă nuntă de nomazi din UK. Petrecerea a avut...
Film Now Justin Baldoni, devastat de procesul cu Blake Lively: „Suntem zdrobiți financiar și emoțional”. Ar fi pierdut sute de milioane $
Justin Baldoni, devastat de procesul cu Blake Lively: „Suntem zdrobiți...
Digi World Ce înseamnă când îți auzi bătăile inimii în ureche atunci când stai întins într-o parte. Când devine motiv de îngrijorare
Ce înseamnă când îți auzi bătăile inimii în ureche atunci când stai întins...
Stirile Kanal D Veste bună în ancheta privind tezaurul dacic furat în Olanda! Informație de ultim moment, venită chiar din partea polițiștilor olandezi
Veste bună în ancheta privind tezaurul dacic furat în Olanda! Informație...
ProFM Ce ordine i-a dat Kanye West soției sale la gala Grammy. Un expert în cititul pe buze a dezvăluit tot: "Acum faci spectacol"
Ce ordine i-a dat Kanye West soției sale la gala Grammy. Un expert în...
Digi Life Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au plonjat în ocean, în Australia
Sute de persoane deghizate în Marilyn Monroe, toate îmbrăcate identic, au...
Ultimele știri din matinal
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Contele Tibor Kálnoky
Cu ce pleacă Regele Charles din România? Contele Tibor Kálnoky dezvăluie preferințele regale
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi FM: povești, provocări din...
Ultimele știri
Sediul DIICOT
Stenograme dosar Nordis: Unde dracu s-au dus atâția bani? / În șifonierul Laurei, în...
Simona Halep / Profimedia Images
Simona Halep se retrage: Nu ştiu ce se va întâmpla în viaţă, dar acum este un ”La Revedere”...
2025 Grammy Awards - Arrivals
(VIDEO) Tânăr filmat agățat de vagonul unui metrou aflat în mers. Poliția Capitalei: ”Viața...
nicusor dan candidat presedintie
Nicușor Dan, decis să nu se retragă din cursa prezidențială: "O să am discuții cu multă lume"