Un urs a atacat o mașină și a mușcat geamul acesteia, pe Transfăgărășan. Într-o secundă, încercând să închid și geamul, tot din motive de siguranță, se observă cum ursul face un salt și ajunge la mașină și prinde geamul cu dinții”, a povestit Nono Semen, șoferul mașinii și jurnalist Digi FM.
În imaginile surprinse de Nono Semen se poate vedea perfect cum animalul se năpustește asupra mașinii, deși acesta nu avea nicio intenție de a-l hrăni.
„Sunt un avertisment pentru toți cei care au intenția de a interacționa cu urșii și de a-i hrăni. Am făcut o tură pe Transfăgărășan. În cele două ore pe care le-am petrecut acolo am văzut vreo 15 urși. Din păcate am văzut și foarte mulți turiști care interacționează în mod voluntar cu urși, și nu sunt doar români, și cetățenii străini fac asta. Probabil sunt în căutare de senzații tari: vin în România ca și cum ar face un safari”, a transmis Nono Semen, potrivit Digi 24.
Totodată, el a povestit că incidentul s-a produs într-o zonă în care circula cu viteză mică și avea geamul deschis ca să intre aer.
„Era deschis ca să intre aer proaspăt, aer de munte. La un moment dat, după o curbă, mașini oprite. O coloană de câteva mașini oprite și doi urși. Am oprit că nu aveam unde să plec mai departe, am zis hai să îi pozez și pe cei doi ursuleți care au mai apărut pentru că, toată aventura asta pe Transfăgărășan am făcut-o cu viteză mică, cu geamurile închise, deci în condiții de siguranță și precauție maxime. Dar de data asta, când am pus mâna pe telefon, într-o secundă, încercând să închid și geamul, tot din motive de siguranță, se observă cum ursul face un salt și ajunge la mașină și prinde geamul cu dinții. Din fericire, nu s-a spart geamul”, a povestit jurnalistul.
Mircea Fechet spune că e nevoie de mărirea cuantumului amenzilor, pentru cei care hrănesc urşii pe marginea drumului
Mircea Fechet, ministrul Mediului, spune că e nevoie de mărirea cuantumului amenzilor, pentru cei care hrănesc urşii pe marginea drumului, el precizând că de obicei se aplică 1.500 de lei, sancţiune, însă dacă o plăteşti în minimum 48 de ore, cred că este 200 de lei.
”În ceea ce priveşte urşii de pe Transfăgărăşan, am dispus colegilor mei trei chestiuni: instalarea de panouri de avertizare, pentru ca fiecare turist, cetăţean participant la trafic să ştie că hrănirea urşilor este interzisă şi se sancţionează cu amendă. Acele panouri au fost deja trimise către CNAIR şi vor fi instalate în curând. În al doilea rând, am dispus instalarea unor camera de supraveghere video, în acea situaţie în care turiştii nu respect legea, pentru a-i putea sancţiona contravenţional ori de câte ori aceştia se opresc să hrănească urşii”, a spus ministrul Mediului.
Fechet a precizat că a dispus să i se comunice în fiecare săptămână câte amenzi se aplică.
”Am constatat că au fost aplicate un număr însemnat de amenzi, până acum trei săptămâni. Colegii de la Garda Forestieră şi de la Jandarmerie sunt pe Transfăgărăşan şi în alte locuri şi încearcă să explice că hrănirea urşilor nu face altceva decât să îi condamne la moarte”, a completat Fechet, potrivit News.ro.
MInistrul a ţinut să menţioneze că e nevoie de mărirea cuantumului acestor amenzi.
Cred că e nevoie şi de mărirea cuantumului acestor amenzi, pentru că unii le consider ridicol de mici. De obicei se aplică 1.500 de lei, sancţiune, însă dacă o plăteşti în minimum 48 de ore cred că este 200 de lei. Luăm în calcul modificareaa legislaţiei primare, în sensul în care să putem să aplicăm când e cazul şi amenzi mai mari.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!