Noaptea Muzeelor din acest weekend, va fi marcată de proteste, în toată țara. Asta, deși evenimentul este unul aniversar, pentru că se împlinesc 20 de ani, de când Noaptea Muzeelor s-a ținut prima dată, în România.
Angajații muzeelor se plâng însă de salariile mult prea mici, spune pentru Știrile Digi FM - Dragoș Neamu, managerul evenimentului Noaptea Muzeelor.
„Există discriminări salariale între angajații de muzee naționale cu angajații de muzee județene, dar cele mai importante discriminări se pot vedea la nivelul diferențelor salariale dintre angajații de muzee și angajații din teatre sau artele spectacolului și angajații din muzeele publice de stat în subordinea Ministerului Culturii și a Unităților Administrative Teritoriale și muzeele aflate în subordinea Ministerului Educației care dispune de un nivel de salarizare mai mare de stat pe aceleași poziții profesionale, cu aceeași fișe de post, cu aceeași responsabilitate.”
Printre instituțiile culturale care nu vor participa la eveniment, se numără și Muzeul Naţional de Istorie a României, din București.
„Vor exista și muzee importante, muzee naționale care participă la Noaptea Muzeelor, sunt și din Sibiu, sunt și din București, sunt și din Timișoara, cum de asemenea vor fi foarte multe muzee care nu participă. Cert este că raportul dintre muzeele care nu participă la Noaptea Muzeelor, care sunt în această zonă de solidaritate și de revendicare sindicală, versus raportul de reprezentativitate în relația cu publicul prin participarea la Noaptea Muzeelor este destul de echilibrată. Noi, în momentul de față, am numărat undeva la 250 de entități culturale. Jumătate din ele, probabil, muzee care participă la Noaptea Muzeului”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!