În ultima perioada, tot mai multe decizii de recalcularea greșite, în care au fost descoperite erori de calcul, îi fac pe pensionari să aglomereze Casele Teritoriale de Pensii. Deciziile de recalculare greșite urmează să fie corectate, iar pensionarii nu vor primi pensii mai mici din toamnă.
Premierul Marcel Ciolacu a cerut ministrului Muncii şi preşedintelui Casei de Pensii o informare legată de recalcularea pensiilor, în condițiile în care mulți pensionari s-au plâns că după recalculare au pensii mai mici pe hârtie. Ciolacu mai vrea ca pensionarii să primească un document oficial din care să rezulte că pensia lor nu va scădea, indiferent de calculele rezultate.
Speriată că de la 1.900 de lei pensia ei crește la 10.284 de lei, doamna Gheorghe a venit într-un suflet la casa de pensii. A lucrat 35 de ani, însă anii de vechime nu sunt trecuți corect, iar calculul este greșit, scrie stirileprotv.ro.
„M-a greșit acolo, să vă spun, și ce credeți că mi-a trecut? Că am de primit o sută de milioane – eu când am auzit că am de plătit o sută de milioane, m-am speriat. Bă primesc o sută de milioane, de unde dau banii înapoi.”
„Eu când am văzut o sută de milioane acolo, să mi se facă rău. Mi-a calculat numele la altă persoană. La mine spune aici – 10 ani pe care nu i-am cotizat – care eu nu am avut întrerupere. De unde suma asta să o primesc eu? Cât e aici? 10.284? A văzut domnul și a zis: da, e recalculat greșit, faceți cerere și așteptați să vină alta acasă.”, a spus Zoica Gheorghe potrivit sursei citate.
Nu e însă un caz singular, decizie greșită a primit și un fost mecanic de tren, care povestește că a leșinat când a văzut decizia, potrivit digi24.ro.
Domnul Vasile a lucrat ca mecanic de locomotivă toată viața. Când a venit poștașul, a fost șocul vieții lui. Condițiile grele de muncă i-au fost răsplătite când a ieșit la pensie, primea peste 7.000 de lei. După decizia de recalculare, cuantumul i-a scăzut cu mai bine de 2.500 de lei.
Vasile Apătroaiei - pensionar: Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil domnule așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?
Rodrigo Maxim - președinte Sindicatul pentru Unitatea Salariaților CFR Călători: La cei care sunt în condiții de muncă speciale, cum sunt mecanicii de locomotivă, mecanicii ajutori și mecanicii instructori, aceștia pierd. Se elimină indicele de corecție, acel indice de corecție era aplicat punctajului mediu anual și creștea cu 10- 20-30%, acel punctaj mediu anual în funcție de anul în care s-a ieșit la pensii și de coeficientul de corecție care era în anul respectiv. Scoțându-l, eliminându-l automat rezultă pensii mai mici după recalculare.
Recalcularea pensiilor în România a generat controverse și nemulțumiri, în special în rândul pensionarilor care au lucrat în condiții speciale de muncă și care, în urma noii formule de calcul, nu vor avea parte de majorări ale pensiilor. Potrivit digi24.ro, aproape 800.000 de pensionari se află în această situație, iar noua formulă de calcul nu le este favorabilă, având în vedere stagiile mai scurte de cotizare.
Cu toate acestea, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a subliniat că majoritatea pensionarilor vor avea de câștigat în urma recalculării. "În general, toate televiziunile văd această parte cu 700.000 de pensionari, neluând în calcul că peste 3,8 milioane de oameni vor avea pensii crescute. S-a făcut o campanie negativă asupra acestei legi, neţinând cont de elementele pozitive pe care le are şi luând în calcul doar aceste cazuri," a declarat Baciu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!