Președinții României și Statelor Unite, Joseph Biden și Klaus Iohannis, anunță un proiect ce prevede construirea unei uzine nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România. E vorba de un parteneriat cu firma americană NUScale Power, ce aduce cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esențială a Europei, a transmis Președinția SUA, într-un comunicat.
Acordul comercial va include construcția unei uzine NUScale cu 12 module, inițial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA și România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potențialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA și România pe măsură ce proiectul se va dezvolta. Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic și la un viitor cu emisii zero, subliniază instituția americană.
„Președintele Biden anunță o serie de acțiuni curajoase compatibile cu viziunea sa potrivit căreia abordarea crizei climatice nu este doar un imperativ, ci și una dintre cele mai mari oportunități economice din perioada noastră. Atunci când se gândește la climă, Joe Biden se gândește la locurile de muncă și știe că acțiunile decisive vor oferi rezultate economice și vor aduce locuri de muncă pe plan intern”, subliniază Casa Albă.
Statele Unite asumă un rol de conducere pentru o economie bazată pe energie ecologică și accelerează investițiile în toate sectoarele, precum și în toate etapele inovării, în cercetare, dezvoltare și implementare. Administrația Joseph Biden vrea să lanseze o serie de parteneriate internaționale pentru stimularea inovației și reducerea semnificativă a emisiilor poluante. Principalele obiective sunt reducerea emisiilor de metan din sectorul petrolului și gazelor și din agricultură, precum și tranziția la tehnologii ecologice în sectorul energetic, în industrie, în transporturi și în alte domenii importante.
Președintele american a discutat cu lideri din întreaga lume, inclusiv cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru crearea de parteneriate în domeniul infrastructurii care să avanseze prosperitatea și să contracareze criza climatică.
Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Franța și Germania vor anunța un parteneriat cu Africa de Sud pentru tranziția de la utilizarea cărbunelui la tehnologii industriale ecologice, urmând să fie create noi locuri de muncă și oportunități pentru comunitățile sud-africane care acum au locuri de muncă în domeniul minier.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!