Restricțiile anunțate vineri, 22 octombrie, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu par să le dea încredere specialiștilor. Cercetătorul Octavian Jurma spune că este posibil ca populația să aibă tendința de a nu le respecta.
„Noi refuzăm să declarăm situația din România o urgență, iar aceasta este cea mai mare problemă, pentru că ar însemna asumarea politică la nivel central.
De fapt, măsurile care s-au anunțat vin din mai multe părți.
Ministrul Educației a fost forțat să închidă școlile de situația sanitară catastrofală despre care evident știa că vine dar a amânat. Iar când a luat decizia să trimită copiii în vacanță, nu a făcut-o în interesul copiilor.
A făcut-o mai degrabă să pedepsească părinții care au îndrăznit să ceară închiderea școlilor.
Pentru că un copil care este lăsat în vacanță se poate plimba, într-adevăr, prin mall-uri și alte locuri, în vreme ce un copil care e la școala online, chiar dacă nu este atât de bună conexiunea, înseamnă că nu sunt în alte părți în care se pot infecta.
Însă principiul era că dacă se închid școlile, trebuie închis totul, pentru că școlile se închid ultimele. Dar problema noastră cea mai mare este că orice măsură s-a anunțat până acum, când s-a ajuns la pragul respectiv, acela a fost suspendat.
Nu știm ce impact vor avea măsurile și nici dacă vor fi respectate. Suntem în anarhie sanitară pentru că populația s-a obișnuit să nu le respecte. Vorbim aici de o masă mare de oameni care acum este vaccinată și se duce să se vaccineze. Pedagogia morții pe care o aplicăm acum va rămâne mult, însă noi avem mijloace moderne, iar una dintre unelte era chiar Ministerul Educației”, a explicat cercetătorul, potrivit ziare.com.
Specialistul este de părere că aceste măsuri „nu fac decât să deruteze oamenii”.
„Când aceste măsuri intră în vigoare de pe o zi pe alta nu fac decât să deruteze oamenii. Dacă eu, toata vara am spus că nu se va aplica pașaportul verde pentru că este discriminare acum nu dau oamenilor timp să se adapteze nici psihologic, nici material.
Dacă la 1 septembrie le spuneam oamenilor că incidența este pe curbă exponențială și dacă nu vom lua măsuri vom ajunge la 16.000 de cazuri, iar în acest caz se va introduce certificatul verde, atunci aveau timp să îndeplinească aceste criterii de certificat verde: să se vaccineze, sau dacă se îmbolnăvesc să se testeze și să anunțe pentru a fi trecută această varianță în document.
Plus că cei vindecați sunt scutiți și de vaccinare timp de 6 luni. Dar dacă nu ți-ai declarat boala la timp, pentru că nu ai avut nicio motivație, acum nu poți să-l declari retroactiv. Dar daca acum îmi spui că de luni certificatul verde este obligatoriu, omul va zice că, ”da, dar până acum mi-ai spus că nu va fi, iar acum dacă mă vaccinez cu vaccinurile cele mai eficiente, trebuie să aștept 30 de zile. Astfel ar trebui să îmi dau o perioadă de 30 de zile să se maturizeze certificatul, iar în cazul în care nu îmi dai această perioadă, plătește-mi testele”, a explicat Octavian Jurma.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!