Acum la Digi FM Alex Vidia TEDDY SWIMS - Bad Dreams

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv în dosarul Băneasa

Judecată, curte, tribunal, justiție,dreptate,proces

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost achitat definitiv în dosarul Băneasa, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respingând ca nefondate apelurile formulate de DNA şi de Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva deciziei pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti care a anulat sentinţa prin care Popoviciu fusese condamnat iniţial la şapte ani de închisoare.

”Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi părţile civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti împotriva sentinţei penale nr. 110/F din data de 12.07.2024 pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în dosarul nr. 46/1/2020. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de repunere în termenul de apel, formulată de inculpatul Todiraş Ioan. Respinge, ca tardiv, apelul formulat de inculpatul Todiraş Ioan împotriva aceleiaşi sentinţe. Respinge, ca inadmisibile, apelurile formulate de persoanele interesate IKEA ROMÂNIA SA şi DOMUS MEX SRL împotriva încheierilor din datele de 27.10.2023 şi 04.01.2024, pronunţate de aceeaşi instanţă”, a decis instanţa, decizia fiind definitivă.

Inforrmaţia a fost publcată iniţial de G4Media și citată de News.ro.

Curtea de Apel Bucureşti a anulat în 12 iulie 2024 sentinţa prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu şi alte persoane au fost condamnaţi în dosarul Băneasa, care viza tranzacţionarea unui teren din nordul Capitalei, instanţa admiţând cererea de revizuire formulată de Popoviciu şi achitându-l pe motiv că fapta nu există. Şi alţi inculpaţi au fost achitaţi.

Curtea a criticat în termeni duri rechizitoriul, afirmând, în decizia de anulare a sentinţei şi de achitare a acestuia şi a celorlalţi 10 inculpaţi, că acuzaţiile sunt ”consecinţa unor erori fundamentale de raţionament juridic decurgând din interpretări trunchiate, prin fracturarea algoritmilor logico-juridici”.”Întreg rechizitoriul este constituit dintr-un şir nesfârşit de erori de raţionament juridic, decurgând din lipsa de înţelegere a mecanismelor legale în materia legilor fondului funciar”, era opinia CAB.

Și ceilalți inculpați au fost achitați

Curtea de Apel l-a achitat şi pe Niculae Alecu, fost rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, inițial condamnat, în anul 2017, la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată. La revizuire, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că fapta nu există.

Aceeaşi decizie, de achitare, a fost luată şi în cazul lui Andrei Mihai Bejenaru, condamnat definitiv la şase ani de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, dar şi în cazul lui Ştefan Diaconescu, fost secretar ştiinţific şi rector în cadrul USAMV Bucureşti, găsit vinovat, în anul 2017, de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi condamnat atunci la cinci ani de închisoare. Acum, magistraţii constată că fapta nu există.

Şerban Ilie Cornel, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi protecţie Internă din M.A.I a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului, întrucât fapta nu există. Instanţa l-a achitat şi pe Pitcovici Petru Daniel, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie din M.A.I, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi favorizare a infractorului. Cei doi fuseseră condamnaţi la doi ani şi şase luni de detenţie, respectiv la doi ani cu suspendare.

Rezoluţii de achitare au fost date pentru fostul prefect al Capitalei, Luican Mihai Ion Florin, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată, dar şi în cazul lui Toader Gabriel Răsvan, fost secretar în Prefectura Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, în cazul lui Todiraş Ioan, fost viceprimar al Primăriei Sectorului 1 Bucureşti şi al Lizetei Minea, fost secretar al Primăriei sectorului 1 şi membru al subcomisiei de aplicare a Legii 1/2000 din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti. De asemenea, Gheorghe Petrulian, şef OCOOTA Bucureşti şi membru al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, a fost achitat şi în cazul său, la fel ca în cazul celorlalţi inculpaţi, Curtea de Apel Bucureşti constatând, la şapte ani de la condamnare, că fapta nu există.

Faţă de Mihai Luican, Ioan Todiraş, Lizeta Minea şi Gheorghe Petrulian procesul penal încetase încă din 2017, întrucât faptele se prescriseseră.

Puiu Popoviciu fusese condamnat la 7 ani de închisoare

Gabriel (Puiu) Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la şapte ani de închisoare în dosarul Băneasa pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită. El a fost dat în urmărire internaţională, iar Curtea de Apel Bucureşti a emis un mandat european de arestare pe numele omului de afaceri. Acest mandat a fost transmis către autorităţile britanice, iar în iulie 2019 acestea au aprobat predarea lui Gabriel Popoviciu în România. Apoi, predarea sa a fost respinsă de către instanţa britanică.

Condamnarea lui Gabriel Popoviciu la şapte ani de închisoare a fost suspendată definitiv, în iunie 2023, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a respins contestaţia DNA la decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu o lună. De asemenea, instanţa a hotărât rejudecarea cauzei.

În 5 ianuarie 2024, Curtea de apel Bucureşti a constatat ca fiind încetate de drept măsurile asigurătorii dispuse de DNA asupra terenului din Băneasa deţinut de companiile lui Puiu Popoviciu, Băneasa Investments SA şi Băneasa Business & Technology Park SA, terenuri pe care se află Mall Băneasa, Ikea şi Ambasada SUA.

DNA susţinea, în rechizitoriul întocmit la finalul anului 2012, că în perioada 2000 - 2004, inculpatul Alecu Ioan Niculae, beneficiind de sprijinul interesat al inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale, a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu Gabriel Aurel. În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale.

Iniţial, Popoviciu Gabriel Aurel în înţelegere cu rectorul Alecu Ioan Niculae au creat posibilitatea încheierii unui contract de asociere în participaţiune în condiţii nelegale, introducând în acest mecanism societatea S.C. Log Trans S.A., devenită ulterior Băneasa Investments S.A. şi pe inculpatul Bejenaru Andrei Mihai care a acţionat potrivit indicaţiilor omului de afaceri.

Potrivit contractului, trebuiau dezvoltate activităţi de pomicultură, viticultură, creşterea animalelor pe terenurile fermei Băneasa. Fără a avea acordul membrilor Biroului de Senat şi al Senatului USAMV Bucureşti, Alecu Ioan Niculae şi Popoviciu Gabriel Aurel au stabilit procentele de participare în cadrul asocierii, respectiv 49 % pentru Universitatea de Ştiinţe Agricole şi 51% pentru S.C. Log Trans S.A. O evaluare asupra terenurilor în suprafaţă de 224 ha şi a imobilelor aferente care urmau a fi aduse în asociere nu fusese făcută. Prin urmare, acceptarea unei cote de participare de 49 % de către Universitate nu s-a făcut în condiţii legale. În plus, aportul de 51%, sub formă de bani, ce revenea celeilalte părţi a fost doar formal, sumele de bani doar tranzitând conturile societăţii, precizau anchetatorii.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
paleologu digifm
Cum vede Theodor Paleologu cultura, politica și provocările României...
Prague,,Czechia,-,7,20,2024:,Smartphone,On,Surface,Showing
„Vot pentru Adeline”, o nouă tentativă de fraudă ce vizează conturile...
ana si cezar
Ana Ularu și Cezar Grumăzescu, invitați speciali la matinalul Digi...
Pe aceeași temă
agenda zilei
Agenda zilei - 11.12.2018
agenda zilei
Agenda zilei - 26.11.2018
Partenerii noștri
Digi24 Grigore Leşe, luat cu ambulanţa de la hotel. Artistului i s-a făcut rău după un recital
Grigore Leşe, luat cu ambulanţa de la hotel. Artistului i s-a făcut rău...
DigiSport Vasile Ardeleanu a murit! Jucătorul căruia Marius Lăcătuș i-a rupt piciorul s-a stins la 50 de ani
Vasile Ardeleanu a murit! Jucătorul căruia Marius Lăcătuș i-a rupt...
PeRoz Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a spus adevărul despre tatăl ei abia la 17 ani
Eliza Iliescu împlinește 20 de ani. Cea mai bătrână mamă din România i-a...
Film Now Renee Zellweger, schimbare radicală de look, pe coperta Vogue. Ce crede cu adevărat despre Hugh Grant, la 24 de ani de la Bridget Jones
Renee Zellweger, schimbare radicală de look, pe coperta Vogue. Ce crede cu...
Digi World O norvegiancă de 21 de ani, cea mai tânără persoană care ajunge la Polul Sud pe schiuri, singură şi fără asistenţă
O norvegiancă de 21 de ani, cea mai tânără persoană care ajunge la Polul...
ProFM Taylor Swift, portofoliu imobiliar impresionant, de zeci de milioane de dolari. Cu ce case și apartamente se poate lăuda starul
Taylor Swift, portofoliu imobiliar impresionant, de zeci de milioane de...
Digi Life Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte...
The,Newborn,Baby's,Hand,Reaches,Out,As,If,Trying,To
Reacţia Inspectoratului Şcolar, după ce o fată de 14 ani a născut acasă...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul unui bebeluş de două luni mort într-o comună...
780x600px
DIGI, operatorul cu „Cea mai rapidă rețea de fibră optică din Spania” pentru al patrulea an...
incendiu california (15)
Victimele devastatoarelor incendii din Los Angeles au intentat proces unei companii de...
femeie in spital
O fată de clasa a VII-a a născut acasă. Nimeni nu ar fi știut de sarcină pentru că eleva a...