Bugetul pentru 2021 nu este unul de austeritate, dar nici nu mulţumeşte pe toată lumea, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu. Vicepremierul Dan Barna adaugă că dacă toată lumea e nemulțumită, înseamnă că „e o negociere reușită”. Cei doi miniștri spun că nu au putut fi alocați mai mulți bani, pentru că România are o țintă de deficit în care trebuie să se încadreze.
„Când ai avut un deficit bugetar anul trecut de 9 şi ceva la sută şi te angajezi că îl reduci şi trebuie să îl reduci şi să îl duci undeva la 7%, este clar că nu e nici un buget de austeritate, dar nu este nici un buget care să mulţumească pe toată lumea. Trebuie să ne încadrăm în acest deficit bugetar, în acest 7 şi un pic la sută. Evident că toţi miniştrii îşi doresc pentru ministerul pe care îl conduc cât mai mulţi bani de la buget. Nu se poate acest lucru pentru toată lumea. Este clar că trebuie să ajustăm din cheltuielile structurale ale ministerelor. Și companiile care sunt ineficiente trebuie restructurate”, a spus Popescu la Digi 24.
„Suntem aproape să vedem acest buget în transparență publică, probabil azi sau mâine dimineață va fi pus în consultare bugetul. Este unul care rămâne într-o zonă a deficitului de 7,2, un buget gândit să asigure și componenta de investiții, fără de care nu putem să ne gândim la relansarea economică, și un buget care și stabilizează cheltuielile structurale, pentru că nu putem avea un deficit controlat care să scadă în anii următori dacă nu generăm măsuri de control al cheltuielilor publice”, a spus și Dan Barna.
El spune că din cauza țintei de deficit nu au putut fi alocate mai multe fonduri pentru ministere.
„Toată lumea e nemulțumită în acest moment. Când în urmă unei negocieri lumea e nemulțumită, înseamnă că e o negociere reușită. Lăsând gluma la o parte, este imporant să calibrăm zonele de așteptare și asta s-a întâmplat și ieri și azi. Vom avea un buget care să respecte ținta de deficit asumată, dar care să asigure premisele de investiții și de dezvoltare pe zona economică și infrastructură pentru lunile și anii următori”, a adăugat el.
Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri că bugetul pe 2021 urmează să fie aprobat săptămâna viitoare. Calculele se bazează pe o creştere economică pentru 2021 estimată la 4,3% de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, cu un PIB nominal intern brut de 1.116 miliarde de lei. Deficitul bugetar este preconizat la 7,14 - 7,16% din PIB, a spus Cîţu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!