Rata natalității a atins cel mai scăzut nivel de când se înregistrează date statistice, iar populația României scade constant, scrie tvrinfo.ro. În următoarele decenii, este estimat că populația va ajunge la doar 14 milioane de locuitori, în contextul în care natalitatea este la un minim istoric și migrația contribuie la reducerea numărului de locuitori. Această situație pune presiune suplimentară pe sistemul public de pensii, deja nesustenabil.
Pentru mulți români, a avea un copil reprezintă un lux, iar o mare parte din bugetul familiei este alocată creșterii copiilor. Astfel, tot mai puțini tineri aleg să devină părinți și preferă să emigreze, lăsând o populație predominant îmbătrânită.
Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. Comparativ cu 1990, când se nășteau peste 314.000 de copii, rata natalității este acum sub jumătate, cu puțin peste 155.000 de nașteri înregistrate anul trecut. Acest declin demografic contribuie la reducerea și îmbătrânirea populației.
Potrivit sursei citate, Bogdan Pătârlăgeanu, director adjunct la Institutul Național de Statistică, preconizează că până în anul 2100, populația României va ajunge la aproximativ 14 milioane de locuitori, din cauza migrației și a scăderii natalității, unde numărul deceselor va depăși numărul nașterilor: Se preconizează că până la finalul anului 2100 să se ajungă undeva la 14 milioane de locuitori. Populaţia va scădea în principal din cauza celor două fenomene: fenomenul migraţionist, care va continua, şi această scădere a naşterilor în care numărul de decese va depăşi numărul de naşteri.
Sociologul Bogdan Bucur avertizează că, pe lângă natalitate, economia se va prăbuși dacă nu se aduce forță de muncă suplimentară, deoarece anumite sectoare economice nu mai pot fi susținute de români: Economia se prăbuşeşte, nu doar natalitatea, dacă nu aducem forţă de muncă care să facă ceea ce românii nu pot să facă pentru că nu există. Sunt foarte multe zone ale economiei naţionale care nu mai pot fi susţinute de români.
Pe de altă parte, nici autoritățile române nu fac suficiente eforturi pentru a opri declinul. România are doar un program de fertilizare in vitro, pentru care încă nu au fost alocați bani anul acesta.
Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, a anunțat obținerea finanțării pentru 10.000 de proceduri de fertilizare, cu o Hotărâre de Guvern aflată în proces de aprobare, mai scrie tvrinfo.ro.
Nicole Brunel, președinte al Asociației SOS Infertilitatea, susține necesitatea unui plan național de combatere a infertilității, parte a unui plan național de creștere a natalității, având în vedere că aceasta este o condiție medicală ce afectează multe familii tinere din România.
Ultimul recensământ arată că populația României numără în prezent aproximativ 19 milioane de locuitori, cu peste un milion mai puțini față de acum un deceniu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!