Valul de praf saharian pe care l-am observat cu toții dimineață în mai multe părți ale țării, a fost mai vizibil pentru că a plouat foarte mult, spune la Digi FM, climatologul Roxana Bojariu.
Sudul Greciei, în special capitala Atena, a fost cea mai afectată zonă de acest nor de praf, precizează Roxana Bojariu.
De altfel, autoritățile de acolo vorbesc de unul dintre cele mai grave episoade de acest gen care au afectat țara din 2018 încoace. La noi în țară, episodul se va termina chiar astăzi.
„Această masă de aer încărcată cu cea mai rămas din praful saharian, se îndreaptă spre est, estul țării și apoi spre zona republicii Moldova și a Ucrainei și peste Marea Neagră. A fost într-adevăr un episod puternic, mai ales pentru Sudul Greciei, pentru Atena, acolo unde s-a și observat o modificare în culoarea cerului, depuneri foarte puternice. A fost mai vizibil pentru că am avut ploi de data asta. Vizibilitatea depinde și de depunerea prin ploaie. Sezonul acesta, în general, a fost mai puternic pentru transportul de praf saharian, în general în Europa”, a spus Roxana Bojariu.
Climatologul spune că primăvara sunt condiții favorabile transportului de praf saharian în Europa. Ciclonii foarte puternici care se formează în Mediterană pot transporta praful saharian pe distanțe și de mii de kilometri. Ce nu știm însă despre acest praf saharian: are și părți pozitive, de exemplu ajută solul să devină mai fertil. Partea negativă e legată de poluarea aerului:
„Praful acesta poate să se suprapună peste poluarea locală și cu cât ești mai aproape de sursa prafului e clar că calitatea aerului va fi și a redusă. Dar are și efecte beneficie legate de îmbogățirea solului cu minerale, fier, fosfor. Bine, asta-n timp. Dar și deasupra mării Mediterane, atunci când se depun în mare, favorizează fitoplanctonul, cel care de fapt ne asigură mare parte din cantitatea de oxigen, de exemplu, în atmosfera terestră. Există și aceste efecte negative legate de calitatea aerului.”, a concluzionat climatologul Roxana Bojariu.
Ascultă interviul integral:
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!