Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 15 septembrie, că ridicarea MCV este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen.
”Ştim foarte bine că multe dintre obiecţiile din trecut erau legate tocmai de independenţa justiţiei, iar ridicarea MCV este o garanţie că România a înregistrat progrese semnificative în această direcţie”, a precizat şeful Executivului, el adăugând că este foarte important să nu ne relaxăm cu această reuşită. "Este datoria noastră, a tuturor, să ne asigurăm că reformele continuă şi că progresul realizat până acum este ireversibil", a afirmat el.
”Vreau să încep prin a o felicita pe doamna ministră Alina Gorghiu pentru acest eveniment care reuneşte reprezentanţi de seamă ai tuturor puterilor democratice din ţara noastră: puterea legislativă, executivă şi judecătorească. Este o bună ocazie să discutăm cu toţi actorii implicaţi despre priorităţile sistemului de justiţie, pentru că doar prin dialog şi cooperare între toate instituţiile vom reuşi să avansăm pe calea reformelor, a consolidării statului de drept şi luptei împotriva corupţiei. Şi mă folosesc de acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată tuturor celor implicaţi în reuşita reprezentată de ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. După decizia politică luată la nivel european anul trecut, s-au finalizat toţi paşii procedurali privind eliminarea MCV, astfel încât ţara noastră este acum oficial în rândul celorlalte state europene”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Premierul a arătat că ”este o decizie care confirmă că statul de drept în România este consolidat şi puternic, iar acesta este un argument în plus care susţine aderarea noastră la spaţiul Schengen. Ştim foarte bine că multe dintre obiecţiile din trecut erau legate tocmai de independenţa justiţiei, iar ridicarea MCV este o garanţie că România a înregistrat progrese semnificative în această direcţie”.
Ursula von der Leyen a anunțat ridicarea MCV pentru România și Bulgaria
Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost introdus în 2007, la aderarea Bulgariei şi a României la Uniunea Europeană, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei. Comisia abrogă acum cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.
„Permiteţi-mi să felicit Bulgaria şi România pentru progresele importante realizate de la aderarea lor la UE! Statul de drept este una dintre valorile fundamentale pe care le împărtăşim cu toţii, la nivelul Uniunii, şi ambele state membre au avansat considerabil în acest domeniu, realizând reforme importante în toţi aceşti ani. Astăzi, a sosit momentul să recunoaştem aceste eforturi, punând capăt mecanismului de cooperare şi de verificare. Activităţile din aceste domenii pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, cum este cazul tuturor statelor membre”, a decelarat preşedintele CE Ursula von der Leyen, potrivit News.ro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!