Prețul alimentelor a crescut în primul trimestru al anului în toată Uniunea Europeană. Alimentele din coșul de consum s-au scumpit cu 17% și deși este o creștere importantă, este ceva mai mică decât cea din ultimul trimestru al anului trecut. Atunci, avansul a fost de 26% față de aceeași perioadă din 2021, arată datele Eurostat.
Cel mai mult s-au scumpit ouăle, în medie cu 60% arată datele Eurostat. De vină ar fi o criză de furaje în fermele de găini dar și focarele de gripă aviară din Belgia și Olanda, doi dintre marii producători europeni.
O influență asupra prețurilor a avut-o și vremea. Seceta care a afectat mare parte din Europa și în special Portugalia, Spania și Italia a dus la recolte mai mici ca în alți ani.
Astfel, prețul orezului a crescut cu 51%, iar al măslinelor - cu 49%.
Și tot cu atât s-a scumpit și carnea de porc, majorare influențată de cheltuielile fermierilor în condițiile în care hrana animalelor s-a scumpit cu 16% în primul trimestru din 2023 față de aceeași perioadă a anului trecut.
Datele Eurostat arată că cele mai mai creșteri ale prețului mediu al producției agricole s-au înregistrat în Spania și Portugalia - 33%.
În schimb în Lituania, prețurile produselor agricole au scăzut cu 2%.
România are un avans de 17%, egal cu media Uniunii Europene.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!