Profesorii și educatorii vor fi obligați să ia măsuri dacă observă că vreun elev este victimă a violenței chiar și după terminarea orelor.
Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Educației, cadrele didactice vor trebui să anunțe autoritățile în cazul în care au informații despre un astfel de caz.
Iar elevii implicați vor fi obligați să participe la ore de consiliere școlară sau psihologică, indiferent dacă sunt agresori sau victime.
Cadrele didactice care observă semne de violență sau comportamente ale copiilor în baza cărora au suspiciuni că aceştia sunt victime ale violenţei în afara şcolii sunt obligate să anunţe fie familia copilului, fie autorităţile, în cazul în care familia este cea suspectată de exercitarea actelor de violenţă. Măsura apare într-un proiect pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.
Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi angajați ai unității de învățământ.
Printre semnele asupra copilului în afara mediului şcolar se numără tulburările de comportament, de alimentaţie, automarginalizarea, agitaţia sau apatia extremă, ticuri precum clipit sau rosul unghiilor, dificultăţile în comunicare, scăderea randamentului şcolar, vânătăi, leziuni, arsuri, fracturi, murdăria, carenţele alimentare, lipsa dezvoltării limbajului şi abilităţilor specifice vârstei.
Dacă sunt suspiciuni împotriva părinţilor, personalul de conducere din școală sesizează direct 119, structurile de poliţie şi, în cazul traficului de minori, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!