Creşte numărul pensionarilor la catedră, avertizează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. S-a ajuns aici atât din cauza lipsei posturilor titularizabile, cât mai ales de numărul foarte mic al tinerilor care vor să profeseze în sistemul de învățământ de stat, a explicat, pentru știrile Digi FM, Simion Hancescu, liderul FSLI.
„Este o problemă în sistemul de învățământ. Avem foarte mulți profesori pensionari, asta din cauza faptului că sunt foarte multe catedre neocupate, sau altfel tradus, nu vin tineri către învățământ. Și în locul lor, evident că trebuie să fie cineva, dar întrebarea care se pune dacă într-o zi acești pensionari refuză să mai predea. Avem în momentul de față 4.000 și ceva de necalificați, adică profesor fără studii corespunzătoare și din datele noastre sunt peste 6000 de pensionari”.
FSLI atrage atenția și că, deși salariile au crescut în ultima perioadă, venitul unui debutant rămâne în continuare insuficient pentru a acoperi nevoile de bază ale unui tânăr.
„Suntem unici în Europa în ceea ce vorbește faptul că în învățământ există profesori fără studii corespunzătoare. Cauza principală acestui fenomen nedorit este neatractivitatea sistemului de învățământ din cauza salariilor încă insuficiente. Chiar după mărirea consistentă de anul trecut, un profesor debutant a ajuns să câștige până în 4000 de lei net, ceea ce înseamnă foarte puțin ținând cont de costurile vieții. Un tânăr profesor care nu este întreținut de familie nu are cum să se descurce de unul singur.”
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!