Proiectul privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, adoptat vineri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, reprezintă "o mascaradă", pentru că Secţia Specială este desfiinţată doar în mod formal, iar DNA primeşte o "lovitură gravă", luându-i-se o parte importantă a competenţelor, a declarat, vineri, fostul ministrul al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion, relatează Agerpres.
"Astăzi la Comisia juridică s-a dat o nouă lovitură luptei împotriva împotriva corupţiei prin faptul că a fost dat aviz favorabil pe proiectul de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ. În realitate, SIIJ nu se desfiinţează, se desfiinţează stric formal, atribuţiile îi sunt preluate de mai mulţi procurori, de un mecanism gândit de actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR care, de fapt, preia toate defecţiunile, toate elementele nocive din trecut", a afirmat Stelian Ion, după şedinţa Comisiei juridice a Camerei.
DNA nu poate ancheta magistrați
El a mai spus că DNA-ului îi este dată o "gravă lovitură" prin faptul că i se preia o parte importantă a competenţei.
"DNA nu va mai putea să ancheteze, aşa cum ar fi firesc, pe viitor, magistraţi, nici procurori, nici judecători. Şi astăzi s-a decis nici măcar judecătorii Curţii Constituţionale şi magistraţii asistenţi de la Înalta Curte şi Curtea Constituţională nu vor mai putea fi anchetaţi de DNA. Câtă vreme ceilalţi cetăţeni ai acestei ţări sunt supuşi regulilor generale şi sunt supuşi anchetelor DNA, atunci când e vorba de suspiciuni cu privire la fapte de corupţie, iată că o categorie specială de cetăţeni, care se formează acum, şi anume magistraţii şi judecătorii CCR, se sustrag acestei competenţe a DNA", susține Stelian Ion.
Deputatul acuză Guvernul că doar se preface că desfiinţează SIIJ.
"De fapt, avem de a face cu un atac la lupta împotriva corupţiei, avem de a face o mascaradă, pentru că nu se rezolvă o problemă. Doar formal Guvernul actual se preface că desfiinţează SIIJ, se preface că rezolvă problema, dar păstrează toate mizeriile din spatele SIIJ: ştirbirea competenţei DNA şi, al doilea element foarte important, cine sunt cei care îi numesc pe procurorii care urmează să ancheteze pe viitor magistraţii, şi anume plenul CSM, nu Secţia pentru procurori, aşa cum ar fi normal. În plenul CSM se fac, din păcate, anumite jocuri, care s-au făcut şi în trecut cu privire la SIIJ, fix aceleaşi elemente şi aceleaşi metehne sunt preluate în acest proiect. De aceea spunem că este de fapt o mascaradă, un simulacru, o înşelătorie la care nu putem fi părtaşi. Vorbim de desfiinţarea SIIJ, nu vorbim despre mutarea sediului unor procurori dintr-o parte în alta şi vorbim despre toate acele probleme de fond care au existat", a arătat deputatul USR.
USR a sesizat Comisia de la Veneția
Potrivit lui Stelian Ion, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Guvernul "încearcă să vândă acest aşa zis produs al Parlamentului României sub un ambalaj frumos, un ambalaj strălucitor, de fapt este exact acelaşi lucru ca înainte".
"Vom vedea care va fi opinia Comisiei de la Veneţia. Am sesizat în Adunarea parlamentară a Consiliului Europei Comisia de la Veneţia, colegii mei, reprezentanţi ai USR din cadrul Adunării, au reuşit acest lucru. În cursul săptămânii viitoare deja sunt întâlniri cu delegaţia Comisiei de la Veneţia care va discuta şi cu membri ai asociaţiilor profesionale şi cu Ministerul Justiţiei şi vom vedea în final care va fi opinia. Din punctul meu de vedere, opinia nu are cum să difere de cea de anul trecut în care Comisia de la Veneţia în mod explicit a lăudat refacerea competenţelor DNA", a adăugat Stelian Ion.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat vineri pentru un raport de adoptare a proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Au fost 18 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă".
Proiectul de lege, iniţiat de Ministerul Justiţiei, prevede că se desfiinţează SIIJ, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.
Proiectul urmează să intre săptămâna viitoare la dezbateri şi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!