Acum la Digi FM Lucian Mindruta Marius Dobre LIVE - ON AIR

„Salinate de Turda”, al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european

salinate
Salinate de Turda. Sursa foto: Facebook Ministerul Agriculturii

Comisia Europeană a aprobat înscrierea "Salinate de Turda" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată. Este al treisprezecelea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european.

"În Jurnalul Oficial al UE s-a publicat astăzi, 3 noiembrie 2023, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicaţiilor geografice protejate (IGP), 'Salinate de Turda - IGP'", a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Astfel, "Salinate de Turda - IGP" se alătură celor 12 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicaţie Geografică Protejată) şi Pită de Pecica (Indicaţie Geografică Protejată), transmite Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Alte două produse românești, în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecţiei Indicaţiei Geografice Protejate - Batog deltaic de sturion şi Babic de Buzău, iar în faza de opoziţie europeană, pentru dobândirea protecţiei Specialitate Tradiţională Garantată - Sardeluţă marinată.

Denumirea produsului "Salinate de Turda - IGP" a dobândit protecţia pe sistemul de calitate IGP în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Indicaţia geografică protejată (IGP) evidenţiază legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

Ce este "Salinate de Turda -IGP"

"Salinate de Turda -IGP" este preparat de carne, fiind un produs afumat şi uscat, obţinut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă "mărătoare" sau "murătoare"), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri şi culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esenţă tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept şi pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

"Salinate de Turda - IGP " se comercializează sub denumiri diferite în funcţie de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă şi anume: ceafă, cotlet, piept şi pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăţi întregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de producţie pentru obţinerea produsului 'Salinate de Turda -IGP' se desfăşoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda şi comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoş, din judeţul Cluj.

Procesul de producţie a produsului "Salinate de Turda -IGP" cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranşare, dezosare şi alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală ("mărătoare") din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esenţă tare (rumeguş de fag), uscare timp de 20-28 de zile", precizează Ministerul Agriculturii într-un comunicat transmis AGERPRES.

La fabricarea produsului "Salinate de Turda" sunt utilizate următoarele ingrediente: carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condiţiile prevăzute de lege, tranşată şi dezosată în cele 4 părţi anatomice; "Mărătoarea" (sau "Murătoarea") este o soluţie salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în judeţul Cluj;mix de condimente (sare, muştar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorţişoară), zaharuri, culturi lactice (starter).

Potrivit sursei citate, legătura produselor din carne "Salinate de Turda-IGP" cu regiunea de producţie rezultă din îndelungata tradiţie a locuitorilor din zonă, folosind metoda de conservare prin saramurarea şi afumarea cărnii, în perioadele de iarnă, după tăierea porcului, fapt cunoscut din vremuri străvechi. Procesul de sărare umedă prin utilizarea "mărătorii" pentru conservarea cărnii se realizează cu saramura recoltată din fântânile cu apa sărată din zona (Miceşti, Valea Florilor, Valea Sărată Turda).

Din punct de vedere al caracteristicilor organoleptice, ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin metodele naturale de saramurare, condimentare şi maturare în condiţii controlate (umiditate, temperatură) se păstrează frăgezimea şi suculenţa cărnii, precizează MADR.

Calitatea şi caracteristicile produsului "Salinate de Turda" sunt rezultatul factorilor naturali şi/sau umani din zonă, pentru care există înscrisuri şi referinţe bibliografice.

"Spre deosebire de alte produse similare, produsul 'Salinate de Turda - iGP' are următoarele caracteristici specifice: aspect exterior caracteristic părţii anatomice care a constituit materia primă, culoare roşu închis la exterior, aspect uniform şi culoare predominant roşu-închis, în cazul pulpei şi mai neuniform şi de culoare predominant roşu-deschis, în cazul pieptului de porc; ceafa prezintă o culoare roşiatică cu un uşor aspect marmorat (bucăţi mici de grăsime dispersate în masa musculară); cotletul are o culoare roşu închis, uniformă fără grăsime în compoziţie; suprafaţă nelipicioasă, fără mucegai sau corpuri străine; în secţiunea transversală: culoare cu nuanţe de la roşu-închis la roşu-deschis, cu consistenţă fermă, uşor elastică, care la tăiere îşi păstrează integritatea; gust şi miros - sărat, specific procesului, aromă specifică produselor din carne afumate cu lemn de esenţă tare", se menţionează în comunicat.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Primăvara 2025
Dylan Paul, alături de mama sa, Nadia Comăneci și tatăl său Bart Conner/ Foto: Facebook
Unde s-a angajat fiul Nadiei Comăneci. Dylan și-a ales un drum...
printesa urbana 2025-2
Prințesa Urbană, la Digi FM: despre viața în Olanda, educația cu...
florin negrutiu 7701
Florin Negruțiu, după dezbaterea istorică de la Cotroceni: „Puterea...
Pe aceeași temă
Cașcaval de Săveni
Cașcavalul de Săveni, o altă marcă românească protejată la nivelul Uniunii Europene
salam-de-sibiu
Bunătăți românești pe gustul europenilor. Salamul de Sibiu e promovat pe tot continentul
Partenerii noștri
Digi24 Alegeri prezidențiale 2025. Ambasada SUA la București îl citează pe JD Vance înaintea scrutinului din 4 mai
Alegeri prezidențiale 2025. Ambasada SUA la București îl citează pe JD...
DigiSport Metaloglobus - FC Argeș, Live Video 19:00, Digi Sport 1. Echipele de start. Piteștenii, la un pas de promovare
Metaloglobus - FC Argeș, Live Video 19:00, Digi Sport 1. Echipele de...
PeRoz Iubitele gemene ale lui Hugh Hefner, despre viața în conacul milionarului și partea întunecată a faimei: “Ne-a zdrobit identitatea”
Iubitele gemene ale lui Hugh Hefner, despre viața în conacul milionarului...
Film Now Copiii lui Michelle Pfeiffer, exemplu de discreție și educație aleasă. Actrița a adoptat o fată cu 2 luni înainte de a-și întâlni soțul
Copiii lui Michelle Pfeiffer, exemplu de discreție și educație aleasă...
Digi World De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de...
Stirile Kanal D Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din Peninsula Iberică
Un fenomen meteo rar ar putea fi vinovat de blackout-ul uriaș din...
ProFM Elizabeth Hurley și Billy Ray Cyrus, tot mai îndrăgostiți. Apropiații spun că nunta ar putea fi următorul pas
Elizabeth Hurley și Billy Ray Cyrus, tot mai îndrăgostiți. Apropiații spun...
Digi Life De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt, limba
De ce mâncarea are gust diferit când suntem răciți. Ce simte, de fapt...
Ultimele știri din matinal
minelli la matinal
Minelli între turnee în America și viața de mamă: Copiii îmi dau note la piesele noi
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
mihai sturzu tabara aviatie
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost fair-play cu mine”
nicole puya
Nicole Cherry și Puya, în matinalul Digi FM: „E vina mea” nu e doar o piesă, e un semnal de...
Ultimele știri
Bucharest,,Romania,-,10.07.2022:112,Emergency,Number,On,A,Fire,Fighter
Explozie la Laboratorul artileristic al Armatei, pe şoseaua de centură a Bucureştiului. O...
Eugen Mîrtz
Un instructor de yoga, fost elev al lui Gregorian Bivolaru, trimis în judecată pentru trafic...
cetatea poienari
Cetatea Poienari, închisă din cauza urșilor, la două săptămâni de la redeschiderea ei, după...
Lora și Ionut Ghenu/ Foto: Facebook
Lora, sinceră despre relația cu Ionuț Ghenu: „Nu-mi doresc să fie lângă mine așa”