Evaluarea Națională și Bacalaureatul s-au încheiat. Acum e momentul când se trag concluzii. Ce a fost bine, ce nu a fost bine, unde s-a greșit? Sunt întrebări la care se caută răspunsuri.
Omul potrivit pentru a răspunde la toate aceste întrebări este Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, care a și fost invitatul lui Adrian Cojocaru la Digi FM. Acesta a vorbit despre rezultatele din acest an, care sunt cele mai bune din ultimii 13 ani, dar și despre problemele cronice ale sistemului educațional din România.
Acesta consideră că dascălii trebuie pregătiți mai bine în contextul în care mulți elevi nu au știut să rezolve exerciții extrem de simple la examenele naționale.
„Avem profesori foarte bine pregătiți, după cum și profesori care, din păcate, nu-și fac datoria. Didactica trebuie să fie mai atractivă pentru cei mai buni absolvenți de învățământ superior. Pentru asta este nevoie de o salarizare motivantă. Profesorii trebuie să beneficieze de o perioadă de stagiatură. În această prioadă de stagiatură, tinerii profesori vor trebui să beneficieze de o îndrumare a profesorilor cu experiență. Odată ce avem acest an de stagiatură, la finalul lui să avem un examen de licențiere în cariera didactică. Asta pentru a avea profesori mai pregătiți. Abia atunci putem avea șanse la un învățământ bazat pe competență”, a spus Sorin Cîmpeanu la „Omul Potrivit”.
Ministrul Educației consideră că școala românească nu asigură minimul de pregătire pentru ca un elev să poată lua nota 7 la un examen și că meditațiile ar trebui făcute doar de cei care vor să obțină performanțe.
„Școala trebuie să asigure un nivel de minimum nota 7, cu ceea ce înveți în școală, fără teme și fără meditații. Din păcate școala nu asigură acest nivel minim 7 dacă nu chiar 8 pentru un elev care învață doar la școală. Despre meditații pot să vă spun următorul lucru. În orice stat din lume este normal pentru un părinte să-și dorească să investească în educația propriului copil, să investească pentru performanță, pentru nota 10. Nu ar trebui să se întâmple acest lucru pentru note medii de 7”, a mai spus Cîmpeanu.
Ministrul Educației promite că de anul viitor programa școlară va fi modificată, așa încât să fie atractivă pentru elevi.
„O evaluare sumativa, fie ea și evaluare națională, nu poate rezolva problemele cronice din sistemul de educație peste care s-au adăugat problemele generate de criza sanitară. Problema va trebui să fie rezolvată de îndată ce vom avea pachetul legislativ care să implementeze concluziile proiectului „România Educată. Se lucrează la planurile cadru și curiculum-ul din spatele fiecărei discipline care va face parte din planurile-cadru, însemnând lista de discipline și curiculum-ul aferent fiecărei discipline. Vom avea planuri-cadru noi pentru liceu din septembrie 2023”, a mai adăugat Ministrul Educației.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!