Studiul recent realizat în Telemark, Norvegia, arată că alegerea alimentelor potrivite este precum un puzzle care, odată completat, ne oferă imaginea unui copil sănătos și fericit, spune Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică, pe pagina sa de Facebook. Conform acestui studiu, consumul ocazional de junk food nu afectează în mod negativ greutatea copiilor.
Răzvan Cherecheș a prezentat, pe contul său de Facebook, câteva concluzii ale unui studiu realizat în Norvegia. Părinții sunt încurajați să le ofere copiiilor o alimentație variată și să nu mai încerce atât de mult să evite anumite alimente.
Imaginați-vă că alimentația copiilor noștri este ca un parc de distracții, iar fiecare tip de mâncare reprezintă un carusel
ce s-ar întâmpla dacă am lăsa copiii să aleagă doar caruselele preferate?
Ei bine, acest studiu ne arată că e important să le oferim o varietate de opțiuni pentru a le menține greutatea normală.
Un model alimentar variat (bazat pe legume, fructe, cereale integrale și pește) s-a dovedit a fi cheia succesului în menținerea greutății normale a copiilor. Contrar așteptărilor, consumul ocazional de "junk food" nu a afectat în mod negativ greutatea copiilor. În schimb, studiul a subliniat importanța mesei de dimineață, comparând-o cu încălzirea motorului unei mașini înainte de a pleca la drum.
În loc să ne concentrăm pe produsele „light” sau să încercăm să evităm anumite alimente, să ne asigurăm că le oferim copiilor noștri o varietate de opțiuni sănătoase, precum un artist care pictează o capodoperă cu o paletă diversă de culori!
Așadar, dragi părinți, să nu uităm să îi încurajăm pe copiii noștri să se bucure de o alimentație variată, să mănânce mese regulate și să consume alimente naturale, bogate în nutrienți. Astfel, îi vom ajuta să crească sănătoși și fericiți!”, spune Răzvan Cherecheș.
S-a dublat numărul de copii cu greutate excesivă, în ultimii 10 ani
În completare, medicul pediatru Mihai Craiu este de părere că „una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății copiilor noștri ar putea sta în farfurie”. El punctează și faptul că s-a dublat numărul de copii cu greutate excesivă, în România, în ultimii 10 ani.
„Cred că, pe termen mediu, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății copiilor noștri ar putea sta în... farfurie.
Ce și cum dăm de mâncare copiilor este subiectul care nu mai poate fi evitat, dacă ne dorim să evităm o catastrofă anunțată.
Să vă spun un secret: toți cei din jurul dvs au agenda lor proprie. Pe medie, noi românii suntem oarecum egoiști. Nu se îngrijorează nimeni, prea tare, că ne ducem către prăpastie.
In ultima decadă, în România, s-a dublat numărul de copii cu greutate excesivă. Am observat asta cântărind câteva sute de copii veniți la Compartimentul de Urgențe al INSMC pentru febră, tuse, erupții pe piele, traumatisme, diaree etc.
Sunt voci autorizate, specialiști în nutriție, pediatrie, sănătate publică, endocrinologie etc ce oferă sfaturi competente. Fără a dori să vă vândă ceva anume.
Pentru că vom mânca mai mult, zilele acestea, nu ar strica să aflați că nu e o nenorocire pentru copilul dvs dacă se "bucură" una, două zile de un mic exces gastronomic. Dacă facem ce trebuie, în general.”, spune medicul Craiu.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!