Cu toții ne dorim să mîncăm sănătos. Însă, atunci când suntem atrași de forma și culoarea fructelor pe care le vedem la tarabă, oare știm ce cumpărăm?
Cunoaștem faptul că mulți producători și vânzători le tratează pentru a le păstra proaspete și atractive cât mai mult timp posibil. Da, poate fi dificil să punem în coșul de cumpărături fructe sănătoase, fără substanțe chimice, dar, dacă ținem cont de câteva sfaturi, alegerea lor este mult mai ușoară.
Este esențial să știm să alegem fructe care nu au fost tratate cu substanțe chimice. Dar cum facem asta?
Majoritatea fructelor și legumelor pot fi păstrate timp de cel puțin câteva săptămâni, dacă condițiile sunt potrivite. Până la aproximativ 10% din fructele și legumele noastre „proaspete” provin din străinătate, potrivit Mediafax. Acestea sunt refrigerate cât mai repede posibil după recoltare, astfel încât să se deterioreze mult mai lent. Cum le recunoaștem?
Iată câteva sfaturi:
Banana
Bananele sunt fructele pe care le găsim oriunde și sunt ieftine. Mulți le cumpără, mai ales că sunt disponibile în magazine pe tot parcursul anului. Consumul lor este foarte bun pentru sănătate, însă doar dacă nu sunt tratate cu substanțe chimice.
Atunci când le cumpărăm, trebuie să fim foarte atenți la aspectul lor. Dacă coaja fructului este galbenă, dar tulpinile sunt încă verzi, atunci înseamnă că au fost tratate cu substanțe chimice.
Bananele „bune” au o culoare galbenă atractivă, coaja netedă impecabilă, fără urme. Ele pot avea mici pete negre sau maro închis la suprafață. Când fructul este stors, se simte moliciunea acestuia.
Avocado
Sezonul de avocado începe în mai și iunie, așa că, în acest moment fructele pot fi achiziționate la un preț accesibil. Din cauza transportului pe distanțe lungi, fructele coapte sunt ușor de zdrobit, ceea ce-i face pe comercianți să folosească adesea substanțe chimice pentru a le păstra proaspete înainte de a ajunge la consumator.
Atunci când alegem un avocado, ca și în cazul bananelor, trebuie să acordăm o mare atenție aspectului său. Dacă are o culoare saturată strălucitoare și o textură prea densă, înseamnă că nu este copt în mod natural. Este pur și simplu tratat cu substanțe chimice pentru o maturare mai rapidă.
Fructul ar trebui să aibă o coajă strălucitoare. Când se presează pe el, acesta ar trebui să aibă o structură moale, dar destul de densă. Dacă un avocado conține substanțe chimice, va avea un gust destul de amar.
Fructele fără substanțe chimice au un gust intens.
Mango
Mango este adesea tratat cu substanțe chimice nocive pentru a-și menține prospețimea și aspectul atractiv. Dacă fructul este tratat cu chimicale, nu are miros, are coaja închisă la culoare și un aspect nu foarte atrăgător. Fructele sănătoase trebuie să fie suficient de moi, dar să rămână elastice sub presiune. Au o aromă puternică și dulce de uleiuri esențiale.
Trebuie, însă, să ținem cont de o regulă foarte importantă. Înainte de a mânca orice fruct, trebuie să-l clătim sub jetul de apă timp de câteva minute pentru a elimina toate substanțele nocive, mai adaugă Mediafax.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!