Copiii care încep să citească de plăcere ajung să aibă în adolescență o sănătate mentală mai bună. Sunt și mai puțin stresați decât colegii lor, arată un studiu făcut în Statele Unite pe 10 mii de adolescenți.
Studiul a fost publicat in revista Psychological Medicine. Echipa a analizat o gamă largă de date, inclusiv interviuri clinice, teste cognitive, evaluări mentale și comportamentale și scanări ale creierului, comparând tinerii care au început să citească de plăcere la o vârstă relativ fragedă (între doi și nouă ani) cu cei care au început mai târziu sau deloc.
Astfel, a fost găsită o legătură puternică între cititul de plăcere la o vârstă fragedă și o performanță pozitivă în adolescență la teste cognitive care măsoară factori precum învățarea verbală, memorie și dezvoltarea vorbirii, precum și performanța școlară.
Acești copii prezentau mai puține semne de stres și depresie și mai puține probleme comportamentale, cum ar fi agresivitatea și încălcarea regulilor și aveau tendinta de a sta mai putin cu ochii în smartphone. 12 ore pe săptămână reprezintă cantitatea optimă de lectură. Ce depășea nu aducea beneficii suplimentare în dezvoltarea creierului, cel mai probabil pentru că însemna sedentarism și evitarea unor activități fizice ori de socializare care contribuie și ele la efecte pozitive în adolescență.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!