Uniunea Europeană va crea un fond special pentru Climă de 59 de miliarde de euro - bani care vor fi folosiți inclusiv pentru subvenționarea facturilor la energie în cazul cetățenilor care nu au posibilități financiare.
Măsura se va aplica în perioada 2027-2032.
Vor fi însă introduse costuri suplimentare în cazul combustibililor poluanți - benzină, motorină sau gaz, au decis aseară la Luxemburg miniștrii Mediului.
Acest lucru va duce astfel la scumpirea carburanților și a gazelor.
Tocmai de aceea, tot peste cinci ani va exista și un sistem de compensare a carburanților, sa declarat pentru Digi FM, ministrul Mediului, Tanczos Barna:
„Romania va beneficia din acest buget de aproape 6 mld de euro, probabil vom avea ca marime al doilea buget ca stat membru, primul stat membru fiind Polonia.
La nivelul fiecărei gospodării, din 2027, se va introduce o taxă la nivel european care va crește prețul carburanților. Noi nu am susținut de la bun început această idee. Considerăm taxarea în condițiile actuale a acestor combustibili foarte, foarte delicată. Pune o presiune în plus pe umerii cetățenilor. De aceea, am susținut că în cazul în care se introduc aceste taxe, este nevoie de compensații directe.
35% din bugetul de peste 5,5 mld de euro, aproape 6, se pot folosi pentru compensarea acestor taxe noi. Cealaltă parte se va folosi pentru investiții în tehnologii de producerea de energii regenerabile, investiții pentru creșterea eficienței energetice la nivelul gospodăriilor, respectiv vom sprijini microîntreprinderile în acest proces de trecere la economia bazată pe energia regenerabilă”, a declarat acesta.
Decizia de ieri de la Luxemburg ar urma să fie adoptată de Parlamentul European. Între timp, statele membre trebuie să anunțe cum vor cheltui concret banii primiți. De asemenea, trebuie să spună și ce înseamnă persoane vulnerabile
„Este greu ca în 5 ani de zile să schimbăm tot. Tocmai de aceea, am susținut neapărat ca în acest fond social de climă să putem compensa plata taxelor de către cetăteni și să putem veni cu subvenții directe la nivelul cetățenilor.
Avem în momentul de față doar o formulare generală care spune că persoanele vulnerabile pot fi beneficiare în cazul fondului social de climă pentru compensarea taxelor plătite.
Fiecare stat membru va veni cu propunere și vom analiza în lunile următoare care este nivelul de venit peste care, sau sub care se consideră o familie vulnerabilă din punct de vedere energetic”, a mai spus Tanczos Barna.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!