Oana Zamfir și Vlad Craioveanu l-au avut invitat pe Theodor Paleologu care a analizat congresul PSD, desfășurat duminică, în care Crin Antonescu a fost desemnat oficial candidatul comun al alianței PNL-PSD pentru alegerile prezidențiale. În cadrul congresului, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut un discurs în care a justificat această alegere, iar Crin Antonescu a vorbit despre propria viziune asupra funcției prezidențiale. De asemenea, o altă temă abordată a fost reacția fostului premier Victor Ponta, care nu a fost lăsat să ia cuvântul la eveniment.
Congresul PSD desfășurat duminică a avut ca principal scop validarea candidaturii lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, fiind susținut de alianța PSD-PNL. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a subliniat în discursul său necesitatea unui candidat puternic și experimentat, capabil să ofere stabilitate și să depășească diviziunile din trecut.
În analiza sa, Theodor Paleologu a evidențiat un aspect particular al discursului lui Ciolacu: autocritica urmată de autoelogiu. „Recunoaște că alianța PSD-PNL a inspirat neîncredere și silă publicului, dar imediat după aceea își laudă propria guvernare”, a observat Paleologu. El a remarcat că acest tip de discurs este o tehnică retorică rar întâlnită.
Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a fost principalul protagonist al evenimentului, revenind pe scena politică după o absență de aproape un deceniu. În discursul său, Antonescu a mizat pe emoție și experiență, evocând dificultățile personale și drumul său politic:
„Știu ce înseamnă să fii sărac, să fii un copil din marginea țării și din marginea societății. Știu ce înseamnă să nu ai pile.”
Aceste declarații au fost interpretate de Paleologu drept o încercare de reconectare cu electoratul, într-un context în care mulți alegători sunt sceptici în privința reînvierii vechilor figuri politice. Deși a apreciat structura și forța discursului, istoricul a ridicat întrebarea-cheie: Este Crin Antonescu un lider credibil în actualul peisaj politic?
„Este un orator talentat, dar un orator bun nu este neapărat un lider eficient”, a subliniat Paleologu, făcând referire la conceptul clasic de „vir bonus, dicendi peritus” – „un om bun, priceput în arta vorbirii”. El a evidențiat faptul că, deși Antonescu excelează la nivel retoric, marea provocare rămâne capacitatea sa de a depăși trecutul politic și de a convinge un electorat fragmentat.
Un alt moment notabil al congresului a fost absența lui Victor Ponta de pe scena discursurilor. Fostul premier a solicitat să vorbească, dar cererea i-a fost refuzată, ceea ce l-a determinat să reacționeze public. Ponta a postat un mesaj pe rețelele sociale în care a anunțat că va intra „în luptă cu toate puterile”.
Comentând această situație, Theodor Paleologu a remarcat radicalizarea poziției lui Ponta, care a ajuns să susțină personaje și ideologii pe care în trecut le-ar fi respins. Fostul premier s-a apropiat de discursul lui Călin Georgescu, o figură controversată cu înclinații spre naționalism și retorici anti-sistem.
„Ponta, care în urmă cu 20 de ani se prezenta ca un lider progresist, a ajuns acum să elogieze mesaje de tip conservator-radical”, a observat Paleologu, subliniind schimbările de direcție ale fostului premier.
De asemenea, a fost remarcată ironia situației în care Victor Ponta îl etichetează pe Crin Antonescu drept „omul trecutului”, deși ambii lideri fac parte din aceeași generație politică și au fost parteneri în perioada USL.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!