Acum la Digi FM Marius Dobre RIHANNA - Don t Stop The Music

Toţi foştii ambasadori ai SUA în România, scrisoare deschisă către români

N2Q1OTljNzQ0OTQ0MTlhODEyZmNkNTBmZDI5OTdlYQ==.thumb
25 de ani de Parteneriat Strategic cu SUA. Foto: Profimedia Images

Foștii ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în România susțin, într-un demers fără precedent în ultimii 25 de ani, că Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa. Într-o scrisoare deschisă adresată românilor, cei opt foști ambasadori afirmă că țara noastră este unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est și „oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări”.

Diplomații au subliniat, în scrisoarea transmisă cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, rolul României în gestionarea crizei umanitare apărute după izbucnirea invaziei rusești în Ucraina, dar și rolul „decisiv” al țării noastre „în apărarea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre”.

Potrivit acestora, „pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică”.

Cei opt foști ambasadori au subliniat i importanța includerii României în programul Visa Waiver. „Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri”.ambasadori sua

Scrisoarea transmisă românilor de către foștii ambasadori ai SUA în România:

Dragi prieteni români,

Atunci când a prezentat strategia de politică externă a Statelor Unite, Președintele Biden a subliniat că ”Alianțele Americii sunt cel mai mare atu al nostru”. Nicicând acest lucru nu a fost mai evident decât acum, când lumea se confruntă cu cel mai complex set de provocări geopolitice de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În calitatea noastră de ambasadori, am avut privilegiul de a contribui la construirea uneia dintre cele mai solide alianțe ale SUA, într-o regiune-cheie a Europei: Parteneriatul Strategic cu România, care aniversează acum 25 de ani de existență.

România este astăzi unul dintre cei mai apropiați și mai capabili aliați ai SUA în Europa Centrală și de Est. Țara dumneavoastră oferă un exemplu în ceea ce privește promovarea valorilor democratice, drepturilor fundamentale ale omului, statului de drept și bunei guvernări. România lucrează împreună cu Statele Unite pentru susținerea acestor principii comune la nivel regional și global. După cum este binecunoscut, democrația nu poate exista în absența statului de drept, a responsabilității politice sau a unor instituții naționale puternice. Sprijinul continuu al românilor pentru reforme este necesar atât pentru asigurarea unei societăți democratice reziliente, cât și pentru a uneia prospere, puternice și competitive.

Acum, când invazia Rusiei amenință nu doar securitatea transatlantică, ci chiar fundamentele ordinii globale, România a răspuns pe măsură acestei provocări, devenind un furnizor esențial de asistență civilă și militară pentru Ucraina. Totodată, România a asigurat adăpostul și tranzitul a peste 1,5 milioane de ucraineni și a făcut posibil exportul cerealelor din Ucraina prin propriile sale porturi de la Marea Neagră, contribuind astfel la evitarea unei crize alimentare mondiale.

România are un rol decisiv în apărarea și întărirea Flancului Estic al NATO, precum și în consolidarea stabilității și securității în întreaga regiune a Mării Negre. Parteneriatul nostru de succes în domeniul securității include găzduirea de forțe americane și de facilități-cheie, precum sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore. Angajamentul ferm al României față de principiul apărării comune a fost recent din nou evidențiat de decizia de creștere a cheltuielilor naționale pentru apărare la 2,5% din PIB, care vă poziționează drept unul dintre contributorii majori la bugetul NATO.

Pe măsură ce România va continua să investească în propriile capabilități, va avea potențialul să devină unul dintre principalii furnizorii de securitate din regiune și din întreaga Alianță Nord-Atlantică. În mod complementar, o prezență militară americană robustă în România ar contribui la asigurarea celui mai înalt nivel de apărare și descurajare de-a lungul întregului Flanc Estic al NATO. Decizia, luată la recentul Summit al Alianței de la Madrid, de poziționare a unei brigăzi rotative suplimentare în România reprezintă un pas substanțial în direcția cea bună.

Pe parcursul a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic în 1997, România s-a dovedit a fi un aliat de încredere și un prieten adevărat. De-a lungul timpului, peste 30.000 de militari români au luptat alături de forțele americane în unele dintre cele mai dificile teatre de operații din lume. România și-a demonstrat hotărârea și calitățile de lider pe subiecte critice precum energia și schimbările climatice, siguranța rețelelor 5G și securitatea cibernetică. A fost un campion al promovării cooperării, securității și dezvoltării la nivel regional, prin formate precum Inițiativa Celor Trei Mări sau București 9.

Deși nivelul cooperării economice bilaterale a crescut în mod constant, apreciem că acesta nu și-a atins încă adevăratul potențial. Sunt necesare eforturi și spirit de inițiativă de ambele părți pentru a crește volumul comerțului și investițiilor și pentru a valorifica avantajele remarcabile ale României ca membru al Uniunii Europene, centru economic regional în plină ascensiune și verigă puternică în lanțuri internaționale de aprovizionare sigure. Companiile și specialiștii români au multe de oferit pieței americane. Mai mulți investitori americani ar trebui încurajați să descopere România.

Energia a devenit una dintre dimensiunile principale ale Parteneriatului Strategic SUA-România și unul dintre principalele sale motoare de dezvoltare. Mixul energetic diversificat, resursele proprii și profilul regional fac din România un partener natural al SUA într-un sector cu valoare deopotrivă economică și strategică. Cooperarea româno-americană poate aduce o contribuție decisivă la diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare, aspect critic pentru securitatea energetică a Europei. Viziunea și leadership-ul țării dumneavoastră în abordarea dublei provocări a securității energetice și tranziției verzi se regăsesc în proiecte precum instalarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România.

Schimburile educaționale și proiectele comune de cercetare sunt esențiale pentru un parteneriat orientat către viitor. Programul Fulbright rămâne pilonul central al cooperării bilaterale în domeniul academic, dar mult mai mult poate și trebuie făcut pentru a aduce laolaltă incredibilele resurse de inteligență, talent și creativitate ale popoarelor noastre. Universitățile și institutele de cercetare din România trebuie încurajate și susținute să dezvolte parteneriate pe termen lung cu instituțiile similare din SUA.

Includerea României în programul Visa Waiver ar constitui un amplificator puternic pentru toate dimensiunile Parteneriatului Strategic. Ar stimula comerțul, turismul, schimburile educaționale, precum și relațiile umane care reprezintă temelia prieteniei româno-americane. Guvernele noastre trebuie să continue să lucreze împreună pentru a progresa către îndeplinirea cerințelor de admitere a României în acest program. Este nevoie în mod clar de mai multă comunicare cu publicul, sub forma unor campanii de informare și educare, precum și de cooperare mai strânsă cu toți actorii implicați, inclusiv societatea civilă și mediul de afaceri.

Parteneriatul Strategic cu România s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune investiții ale SUA în Europa și suntem cu toții mândri că am fost parte a acestei povești de succes. Amploarea și profunzimea Parteneriatului, alături de numeroasele sale rezultate pozitive, scot în evidență atât compatibilitatea dintre țările noastre, precum și beneficiile reciproce pentru SUA și România.

În același timp, considerăm că Parteneriatul a ajutat la construirea unei Românii puternice și prospere. Iar această Românie puternică și prosperă s-a dovedit a fi vitală pentru asigurarea securității, valorilor democratice și dezvoltării economice sustenabile în întreg spațiul transatlantic.

Cu această imagine în față vă transmitem, dragi prieteni români, felicitări din toată inima cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și ne exprimăm speranța că veți continua să demonstrați leadership, curaj și viziune și că veți găsi întotdeauna noi căi de a dezvolta prietenia și cooperarea dintre marile noastre națiuni.

Dumnezeu să binecuvânteze România! Dumnezeu să binecuvânteze Statele Unite!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
zelenski (6)
Zelenski: „Vom pierde” dacă SUA încetează să mai ajute Ucraina
Dmitri Peskov, ​purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin
Prima reacţie a Kremlinului, după ce SUA ar fi autorizat atacurile cu rază lungă de acţiune în...
nato (2)
SUA au inaugurat o importantă bază a scutului antirachetă al NATO, în nordul Poloniei
Romanian,Police,(politia,Rutiera),Car,Parked,Along,The,Street,In
Bărbat din Mehedinţi, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, adus în ţară din SUA. A...
Te-ar putea interesa și
Incendii de vegetaţie periculoase, pe ambele coaste ale SUA/ Profimedia
Incendii de vegetaţie periculoase, pe ambele coaste ale SUA. Un pompier în vârstă de 18 ani a...
Hamburg, Deutschland, 06.07.2017: Flughafen: G20-Gipfel: US-Präsident Donald Trump und Olaf Scholz (SPD), Erster Bürgerm
Cancelarul Germaniei, despre relaţia cu Trump: „Dansezi cu cine e în cameră”
iani
Iani Alecsiu, povestea unei românce de succes la New York
macron (13)
Macron: Europenii nu trebuie „să-şi încredinţeze pentru eternitate” securitatea americanilor
Partenerii noștri
Digi24 Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al...
DigiSport Florinel Coman versus Cristiano Ronaldo! Nota primită de român, după ce a jucat tot meciul cu Al-Nassr
Florinel Coman versus Cristiano Ronaldo! Nota primită de român, după ce a...
PeRoz Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, cel care a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. A profesat în Austria
Cine e Cristela, soția lui Călin Georgescu, cel care a câștigat detașat...
Film Now Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa amantă, Mildred Baena. Cei doi au împreună un băiat de 26 de ani
Ce fel de relație există astăzi între Arnold Schwarzenegger și fosta sa...
Digi World Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
ciuca
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL
Bucharest,,Romania.,13th,June,,2023:,Kelemen,Hunor,,The,President,Of
Președintele UDMR: În 2 decembrie anunţăm recomandarea noastră pentru turul II al...
Romanian Government, Cabinet Meeting, Bucharest, Romania - 13 Jun 2024
Marcel Ciolacu, după rezultatele de la alegerile prezidențiale 2024: "PSD nu contestă...
Leaves,On,The,Ground,Covered,With,Ice
ANM anunță temperaturi oscilante în următoarele două săptămâni. În ce zone vor apărea...