Un bărbat a câștigat în instanță 150.000 de euro după ce medicii de la spitalul Marius Nasta i-au scos, din greșeală, un plămân. Procesul a durat 9 ani de zile și deși hotărârea instanței este definitivă, conducerea spitalului spune că nu are fondurile necesare pentru a efectua plata integrală a despăgubirilor, scrie hotnews.ro.
Bărbatul a câștigat definitiv, după o luptă de 9 ani în instanțe, procesul cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, spune că nu are despăgubirile de 150.000 euro și propune o eșalonare pe 5 ani, refuzată de bărbatul ajuns la 69 ani pentru că „voi muri cu dreptatea în mână”.
Potrivit Digi24, Teodor Mema a făcut două analize, prima la Nasta, unde i s-a pus diagnosticul de cancer și cea de-a doua la privat - care a arătat că are de fapt tuberculoză.
Cu toate acestea medicul de la Institut Nasta a decis că trebuie operat de cancer și i-a scos un plămân.
Teodor Mema, pacient: „Domnul Cordoș s-a uitat pe astea două, domnule, nu, nu e cancer și este într-o într-o stare foarte avansată. Dacă într-o săptămână eu nu intervin, nu mai intervin, că dumneata ești terminat, mori. Vă dați seama ce stare psihică, în ce stadiu psihică am intrat atunci, aș fi dat orice să gata, dar da, că au zis Doamne ferește, hai să scap și m-a internat”.
Abia după operație, pacientul a fost tratat de TBC. Acum medicul care l-a operat, Ioan Cordoș, care era și managerul spitalului la momentul respectiv, spune că operația trebuia oricum făcută.
„Am avut încredere în decizia medicului Cordoș. Era supranumit pe atunci vindecătorul de cancer. M-am dus la pomul lăudat”, își amintește Mema, într-un dialog cu hotnews.ro.
Astfel, câteva zile mai târziu, a și ajuns pe masa de operație pentru, susține el, extirparea lobului stâng al plămânului drept, cel presupus afectat de cancer. „O bucățică, așadar. În timpul operației însă, Cordoș a decis să-mi scoată tot plămânul! Iar eu am aflat la câteva zile după operație, de la o asistentă! Nici măcar n-am fost informat de așa ceva, nici eu, nici soția mea care a stat în permanență cu mine”, susține bărbatul, acum în vârstă de 69 de ani.
Examenul histopatologic (n.r. presupune examinarea microscopică, de către medicul anatomo-patolog, a probelor prelevate în timpul intervenției chirurgicale - și care pune un diagnostic cert) a arătat că Teodor Mema n-a avut cancer, ci Tuberculoză (TBC) o boală care se tratează, de obicei, cu antibiotice și se poate vindeca în câteva luni.
Deși hotărârea instanței este definitivă, spitalul susține că nu are fondurile necesare pentru a efectua plata integrală a despăgubirilor. Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a declarat că o astfel de plată ar afecta bugetul pentru medicamente și materiale sanitare, esențiale pentru tratamentul pacienților. „Nu avem fonduri. Am făcut o adresă către Minister, în speranța că vom găsi o soluție, și am informat familia”, a spus managerul spitalului. Ea a propus eșalonarea datoriei pe trei sau cinci ani, subliniind că prioritatea spitalului este asigurarea medicamentelor pentru pacienți.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!