Aproape 1 milion de cazuri de cancer sunt în pericol să nu fie diagnosticate la timp în Europa, din cauza contextului sanitar generat de COVID-19, arată datele publicate de Organizația Europeană de Combatere a Cancerului. O persoană din două, care prezintă simptome de cancer, nu a primit trimitere de urgență pentru diagnosticare.
Un pacient din cinci diagnosticați cu cancer, din Europa, nu primește tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care are nevoie, potrivit raportului.
Aproximativ 100 de milioane de teste de screening, necesare pentru depistarea cancerului, nu au fost efectuate, în Europa, pe durata pandemiei. Acest lucru duce la diagnosticări în faze tardive și, implicit, la scăderea ratei de supraviețuire a pacienților bolnavi.
Președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat la Digi24 că într-o situație dificilă sunt și bolnavii din România, în urma delimitării în spitale COVID și non-COVID.
„Asta a făcut că mulți pacienți să nu mai fie diagnosticați, așa că sistemul de sănătate a fost copleșit de cazuri noi și tardive. A fost limitat accesul la diagnosticare și monitorizare.
Doar în România și Ucraina s-a făcut această delimitare. În restul Europei, spitalele și-au creat acele circuite specifice pentru bolnavii de cancer. În România am adoptat o politică greșită, ceea ce a dus la mulțime de pacienți nediagnosticați. Lipsesc 3000 de pacienți nediagnosticați doar în cancerul pulmonar, iar când vor fi diagnosticați, vor fi în fază avansată de boală.
Vom cuantifica aceste politici greșite ale Ministerului Sănătății în sute de decese”, a spus Irimia.
El a atras atenția și cu privire la lipsa tratamentelor necesare și a medicamentelor vitale care nu au alternativă terapeutică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!