Anchetă la Școala Doctorală de Teologie din Constanța, unde arhiepiscopul Tomisului este conducător de doctorate. O comisie specială va analiza activitatea școlii înființate de Universitatea Ovidius din Constanța. Decizia vine la scurt timp după ce chiar Patriarhia Română l-a acuzat pe Înaltpreasfințitul Teodosie de plagiat.
Cel puțin 15 teze de doctorat, dintre care nouă coordonate de Înaltpreasfințitul Teodosie, au fost invalidate de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare în ultimii 5 ani. Iar două titluri de doctor au fost retrase definitiv pentru plagiat. Sunt câteva dintre neregulile grave descoperite la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”.
Mai mult, 4 coordonatori de doctorate, între care și ÎPS Teodosie, au în îndrumare peste 20 de doctoranzi - ori acest lucru încalcă prevederile interne ale Universității Ovidiu, care a stabilit o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan. Astfel, conducerea Universității Ovidius a decis ca o comisie să verifice neregulile semnalate.
Amintim, Patriarhia Română i-a refuzat arhiepiscopului Teodosie avansarea la rangul de mitropolie. Între motivele invocate s-au aflat și acuzațiile de plagiat și lipsa onestității științifice.
Pe de altă parte, Arhiepiscopia Tomisului transmite că nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea ÎPS Teodosie. Potrivit instituției bisericești, conducătorii de doctorat nu au studenți-doctoranzi peste limita legală.
Conform art. 19 din Regulamentul instituțional de organizare a studiilor doctorale în cadrul Universității, „Un conducător de doctorat poate îndruma la UOC maximum 20 doctoranzi, indiferent de stadiul în care se află studenții-doctoranzi”. Actualmente, ÎPS Teodosie are 17 doctoranzi, iar ceilalți profesori nu depășesc limita de 20 de doctoranzi, cum eronat a fost prezentat public, se arată într-un comunicat transmis marți.
În ce privește invalidările prezentate public, din anul 2016 și până în prezent, ÎPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate 8 teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt „invalidate definitiv”: „În această fază, CNATDCU propune diferite modificări necesare tezelor, după care tezele sunt reanalizate. Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător”.
Referitor la „calculatorul” invocat de ÎPS Teodosie, situația este următoarea: softul antiplagiat determină ce procent dintr-o teză constituie similitudine, iar ghidul de interpretare menționează că suspiciunea de plagiat începe de la un procent de 5% din teză. În cazul tezelor coordonate de către ÎPS Teodosie, nici una nu a depășit procentul de 5%, altfel n-ar fi putut pleca către CNATDCU. În concluzie, nu există nouă doctorate plagiate, sub îndrumarea ÎPS Teodosie, cum iarăși eronat s-a afirmat public, adaugă sursa citată.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!