Trei judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție au dat motivarea la sentința prin care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
Sentința venise după trei amânări succesive și nu este definitivă. Pentru a fi contestată, era nevoie de motivarea deciziei inițiale, drept urmare apelul poate începe la completul de cinci judecători.
Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenție, folosindu-se de influență, autoritatea și puterea conferită de funcțiile deținute – președinte atât al organizației județene a P.S.D. Teleorman, cât și al Consiliului Județean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârșească infracțiunea de abuz în servici (…) În reușita demersului său infracțional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea față de inculpata Alesu Floarea, se arată în motivare.
Procurorii anticorupție îl acuză pe liderul PSD că, pe vremea când era președintele Consiliului Județean Teleorman, a aranjat să fie angajate la Protecția Socială două social-democrate care nu au trecut niciodată pe la acel serviciu. Dragnea s-a declarat mereu nevinovat, dar anchetatorii au cerut magistraților o pedeapsă de șapte ani și jumătate de închisoare.
Paguba adusă statului depășește 100.000 de lei, iar un parlamentar PSD a elaborat la un moment dat un proiect de lege în care abuzul în serviciu - acuzația adusă lui Dragnea, să fie considerată infracțiune doar de la 200.000 de euro în sus.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!