Cardinalii urmează să se întâlnească marţi pentru a planifica funeraliile Papei Francisc, la care vor participa lideri din întreaga lume, înainte de conclavul de luna viitoare pentru alegerea unui nou şef al Bisericii Romano-Catolice.
Francisc, în vârstă de 88 de ani, a murit în mod neaşteptat luni, după ce a suferit un accident vascular cerebral şi un stop cardiac, a declarat Vaticanul, punând capăt unei domnii adesea turbulente, în care s-a confruntat în mod repetat cu tradiţionaliştii şi i-a susţinut pe cei săraci şi marginalizaţi. Dar s-a întors la Vatican în urmă cu aproape o lună şi părea că se recuperează, apărând în Piaţa Sfântul Petru în Duminica Paştelui. Moartea sa subită a pus în mişcare ritualuri străvechi, în timp ce Biserica cu 1,4 miliarde de membri a început tranziţia de la un papă la altul, inclusiv ruperea „Inelului Pescarului” şi a sigiliului de plumb al papei, astfel încât acestea să nu poată fi folosite de nimeni altcineva, relatează News.ro.
„Vrem să îi mulţumim Domnului pentru darurile pe care le-a oferit întregii Biserici prin slujirea apostolică a Papei Francisc, un pelerin al speranţei”, a declarat cardinalul Mauro Gambetti, care a condus rugăciunile în Piaţa Sfântul Petru luni seara. Toţi cardinalii care se află în prezent la Roma au fost invitaţi să se adune la Vatican la ora 9 a.m. (0700 GMT), unde erau aşteptaţi să facă planuri funerare.
Preşedintele american Donald Trump, care s-a confruntat în repetate rânduri cu papa pe tema imigraţiei, a declarat că el şi soţia sa vor zbura la Roma pentru eveniment. Printre alţi şefi de stat programaţi să participe se numără Javier Milei, preşedintele Argentinei, ţara natală a lui Francisc. Vaticanul a declarat că se aşteaptă ca ceremonia să aibă loc undeva între vineri şi duminică.
Într-o ruptură de tradiţie, Francisc a confirmat în testamentul său final publicat luni că doreşte să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Majoră din Roma şi nu în Bazilica Sfântul Petru. Reuniunea cardinalilor va analiza, de asemenea, funcţionarea zilnică a Bisericii în perioada premergătoare alegerii unui nou papă.
Un conclav pentru alegerea unui nou papă are loc în mod normal la 15-20 de zile după decesul unui pontif, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să înceapă înainte de 6 mai. Aproximativ 135 de cardinali sunt eligibili pentru a participa la scrutinul extrem de secret care se poate întinde pe mai multe zile.
Înmormântarea Papei Francisc ar putea avea loc sâmbătă. Conclavul, între 6 şi 10 mai, dar poate fi devansat
Înmormântarea Papei Francisc ar trebuie să aibă loc între a patra şi a şasea zi de la data decesului, iar presa din Italia relatează că ar putea avea loc sâmbătă, 26 aprilie. Conclavul pentru alegerea noului Suveran Pontif ar trebui să înceapă între 6 şi 10 mai, dar poate fi devansat, relatează News.ro.
Agenţia italiană de presă ANSA relatează, luni seară, că înmormântarea Papei Francisc, în conformitate cu regulile Universi Dominici Gregis, ar trebui să aibă loc între a patra şi a şasea zi după moartea sa, deci între vineri 25 aprilie şi duminică 27 aprilie.
Decizia privind data ar trebui să fie luată în prima Congregaţie a Cardinalilor. Prin urmare, este probabil ca funeraliile să aibă loc sâmbătă, 26 aprilie.
Conclavul va avea loc între a 15-a şi a 20-a zi după moartea lui Francisc, deci, în acest caz, între 6 şi 10 mai. Cu toate acestea, dacă toţi cardinalii electori se află la Roma, începutul conclavului poate fi devansat.
Luni, apartamentele Papei au fost sigilate: nu numai cel de la etajul al doilea al r3eşedinţei Santa Martha, ci şi cel de la etajul al treilea al Palatului Apostolic, deşi Papa Francisc nu l-a folosit practic niciodată, cu excepţia Angelusului de duminică.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!