Președintele României a explicat cum vor fi împărțiți banii primiți în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. La finalul ședinței cu liderii coaliției, Klaus Iohannis a subliniat că PNRR este o oportunitate de implementare a unor reforme majore în sănătate, educație și alte domenii.
Cele circa 30 de milioane de euro de care va beneficia România prin Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, o oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize, a spus șeful statului.
În ceea ce privește reformele, Iohannis a precizat că se va pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizarea pacienților cronici: Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro.
De asemenea, PNRR va permite finanțarea dezvoltării unei rețelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant: Ne propunem să alocăm pentru acest domeniu 4,5 miliarde de euro.
PNRR va asigura investiții și în sistemul educațional, pe care autoritățile îl vor tot mai digitalizat. Programul „România educată” va beneficia de o finanțare de circa 4 miliarde de euro.
Vom avea astfel școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investiții de școli verzi, eficiente energetic și adaptate provocărilor climatice. Totodată vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare pentru că educația din România nu își mai permite să piardă niciun copil, a spus președintele, potrivit căruia accentul se va pune pe formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale.
Elevii, studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale. Pentru asta se vor investi 780 de milioane de euro.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!