Acum la Digi FM MARK RONSON FEAT MILEY CYRUS - Nothing Breaks Like A Heart (Beatmix Nou)

Klaus Iohannis: „Încă există politicieni care se consideră îndreptățiți să își acorde privilegii”

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a lansat un nou atac la adresa Coaliției de guvernare, pe care o acuză că vrea să controleze justiția. Recomandările Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO nu sunt facultative, dar cei de la putere preferă să le ignore, a declarat șeful statului la bilanțul Parchetului General.

Iată declarația integrală a lui Klaus Iohannis:

„2018 a fost un an plin, cu multe provocări, în care subiectele legate de domeniul justiției au continuat să facă agenda publică, au continuat să fie în topul agendei publice, din cauza insistenței obsesive a actualei majorități de a interveni politic tocmai într-un domeniu a cărui independență trebuie garantată.

În anii `90, când România făcea primii pași în instituirea regimului democratic, prin redactarea Constituției, piatră de temelie a oricărei democrații, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanță deosebită, cel de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor.

Această misiune a Ministerului Public nu este una deloc ușoară, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani atacurile la adresa corpului procurorilor au devenit din ce în ce mai virulente.

Când tocmai persoanele care au interese directe să scape de cercetări penale sunt cele care fac legile în domeniul justiției, atunci însăși temelia statului de drept este amenințată.

Pentru a-și putea realiza rolul său fundamental, atât Constituția, cât și legea specială au recunoscut procurorului  statutul  de magistrat,  parte  a autorității judecătorești. Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sunt garanțiile care legitimează activitatea procurorului și îi asigură credibilitate la nivelul societății.

Din păcate, după aproape 30 de ani de la recâștigarea libertății în România, încă mai există politicieni cu reflexe autoritare, care se consideră îndreptățiți să își acorde privilegii. Principiul statului de drept, care stă la baza democrației, vizează domnia legii și subordonarea statului față de drept, adică temperarea tendințelor abuzive și consacrarea de garanții, inclusiv jurisdicționale, care să asigure respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor prin autolimitarea statului și încadrarea autorităților publice în coordonatele dreptului, nu ale arbitrariului politic.

În anul care s-a încheiat, au avut loc modificări importante ale legislației privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministerul Public a tras semnale de alarmă cu privire la dispozițiile de natură să afecteze statutul procurorilor și activitatea acestora și și-a manifestat disponibilitatea de a explica parlamentarilor și Guvernului adevăratele probleme ale sistemului judiciar.

Din păcate, opțiunea acestora, opțiunea parlamentarilor, a fost să ignore atât opiniile corpului procurorilor, cât și recomandările ferme venite din partea Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene, inclusiv prin raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Mai mult, Guvernul insistă în practica folosirii abuzive de ordonanțe de urgență, care produc, așa cum vedem în ultima perioadă sau ultima ordonanță 7, efecte dintre cele mai profunde și grave în interiorul sistemului de justiție.

Afectarea carierei procurorului și judecătorului, tentativa tot mai evidentă de control politic asupra unor parchete, insistența de a spori puterile Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în ciuda faptului că forurile europene au criticat sever înființarea acesteia, toate acestea reprezintă motive serioase de îngrijorare.

Transpunerea în legislația națională a recomandărilor cuprinse în rapoartele Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO nu este facultativă, dar cei de la putere preferă, din motive lesne de înțeles, să le ignore.

Statutul procurorului a fost și este în continuare sub asaltul unor autorități politice, care urmăresc supunerea acestuia voinței politicului, care prin esența sa este subiectivă, partizană și schimbătoare.

În ciuda acestui atac susținut asupra justiției și a încercărilor factorilor politici de subordonare a procurorilor, idealurile, principiile și normele care vă ghidează activitatea trebuie să rămână aliniate atât la interesele generale ale societății, cât și la valorile europene.

Activitatea dumneavoastră este una indispensabilă realizării actului de justiție și apărării drepturilor și libertăților cetățenilor, de aceea vocea dumneavoastră trebuie să fie ascultată mai ales atunci când îndeplinirea misiunii pe care o aveți este îngreunată sau chiar pusă în pericol.

Românii își doresc o țară mai bună, au nevoie de siguranța oferită de domnia legii, de egalitate de tratament în fața acesteia, indiferent de funcții, statut social sau putere financiară și, mai mult decât atât, românii își doresc o țară fără corupție.

Doamnelor și domnilor,

Este responsabilitatea tuturor celor care activează în sfera puterii legislative și executive să protejeze statul de drept și să garanteze drepturile și libertățile cetățeanului.

Din această perspectivă, rolul magistraților este esențial. Curajul, integritatea și dorința constantă de a oferi cetățenilor o țară mai sigură, unde cei care încalcă legea nu scapă nepedepsiți, restituind societății și prejudiciul cauzat, sunt repere importante în activitatea dumneavoastră.

Misiunea instituțională a magistratului nu trebuie sub nicio formă să fie deturnată, chiar dacă în ultima vreme presiunile asupra procurorilor s-au intensificat, iar interferența factorului politic în actul de justiție a devenit din ce în ce mai pregnantă.

Aveți de partea dumneavoastră un aliat foarte puternic: societatea românească, care a înțeles, în ansamblul său, că România nu poate progresa cât timp justiția nu este lăsată să își facă treaba. Justiția este în primul rând un serviciu public, iar creșterea de la an la an a încrederii cetățenilor în justiție este un semnal că democrația din România se maturizează.

Dincolo de misiunea lor constituțională, magistrații reprezintă un reper moral în societate. Tocmai de aceea, orice abatere de la norme și orice abuzuri trebuie corectate și sancționate cu celeritate, pentru ca efectul lor să nu se răsfrângă asupra majorității, a celor care își realizează activitatea cu profesionalism, sub coordonatele unor înalte standarde etice.

Privind spre viitor, România are nevoie în primul rând de stabilitate, nu doar la nivel politic, ci și la nivel legislativ. Schimbările rapide prin care trece societatea de astăzi și complexitatea raporturilor sociale aduc provocări pe măsură. De aceea, activitatea de prevenire a fenomenului infracțional și dezvoltarea de politici publice care să o susțină, de la educația juridică a tinerilor derulată în școli, la cea vizând adulții, nu trebuie deloc neglijate.

Doamnelor și domnilor,

Am fost și rămân un susținător ferm al unei justiții independente și funcționale, care garantează și respectă drepturile și libertățile cetățenilor. Veți găsi întotdeauna în mine un partener în respectarea legii și în realizarea misiunii constituționale a Ministerului Public.

Încrederea de care vă bucurați în rândul opiniei publice trebuie să vă onoreze și să vă determine să vă desfășurați activitatea cu aceeași verticalitate, arătând constant că principiul constituțional conform căruia nimeni nu este mai presus de lege este o realitate, și nu un simplu deziderat.

Vă felicit și vă mulțumesc!”

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Lucian Mîndruta sezon 2 - 2024
Lucian Mîndruță – 16 decembrie 2024
Mesaj pe WhatsApp, mesagerie online, fraudă pe social media
Ce este „Schema 1800”, noua înșelătorie care circulă pe WhatsApp
Vreme februarie/ Shutterstock
Cum va fi vremea în luna februarie. Prognoza meteo pentru următoarele...
gaze
Prețurile la energie ar putea rămâne plafonate și după 1 aprilie
Pe aceeași temă
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Klaus Iohannis: „Crăciunul, o sărbătoare a generozităţii şi a compasiunii, a renaşterii...
elena lasconi
Elena Lasconi, după consultările de 3 minute Klaus Iohannis: "Am fost să-i transmitem că...
Klaus Iohannis, președintele României și Sergio Mattarella, președintele Republicii Italiene, susțin o conferință de presă comună după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni din București, 19 iunie 2024. Inquam Photos / George Călin
Negocierile pentru ministere și premier nu s-au terminat nici după consultările cu Klaus...
George Simion
AUR nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni. George Simion: "Nu avem ce discuta...
Te-ar putea interesa și
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Preşedintele Iohannis a convocat partidele la consultări pentru desemnarea premierului...
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, după ce PSD s-a retras de la negocierile pentru guvernare: "România este...
Klaus Werner Iohannis - Gabriel Boric meeting in Chile
Klaus Iohannis, despre alegerile prezidenţiale: „Intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de...
Klaus Iohannis / Foto: Profimedia
România, aderare deplină în Schengen de la 1 ianuarie 2025. Klaus Iohannis: "O decizie...
Partenerii noștri
Digi24 Reclama care a revoltat internetul. „Idiotul care a conceput asta nu a văzut ce văd și eu?”
Reclama care a revoltat internetul. „Idiotul care a conceput asta nu a...
DigiSport Nota primită de Răzvan Marin pentru evoluția din meciul cu AC Milan
Nota primită de Răzvan Marin pentru evoluția din meciul cu AC Milan
PeRoz Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea în brațele unei doamne de la azil: „După o anumită vârstă, dragostea este simplă
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea în brațele unei doamne de la azil...
Film Now A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley MacLaine dezvăluie de ce nu s-a iubit cu Jack Nicholson
A trăit povești de dragoste cu actori alături de care a jucat. Shirley...
Digi World Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de...
ProFM Fosta soție a lui CRBL, copleșită de atenția bărbaților după divorț: „Primesc flori și bomboane la birou, dar nu știu de la cine”
Fosta soție a lui CRBL, copleșită de atenția bărbaților după divorț...
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Aleksandar Vucic/ Profimedia
Azerbaidjanul a întrerupt fluxul de gaz către Serbia, anunţă preşedintele...
Ultimele știri din matinal
florin negrutiu alegeri
Florin Negruțiu: Clasa politică zboară cu jetul, dar țara e pe marginea prăpastiei
paleologu012
Theodor Paleologu: România e o democrație originală și vulnerabilă. Avem nevoie de terapie...
Calin Georgescu/ Inquam Photos / George Calin
Analiza profesorului Cristian Păun: Cum e afectată economia și cât de realizabile sunt...
cristian pirvulescu
Cristian Pîrvulescu, despre cum influențează instabilitatea politică alegerile din România...
Ultimele știri
minister-rus-externe-profimedia
Rusia, supărată din cauza noilor sancţiuni ale SUA: „Acţiunile ostile ale Washingtonului nu...
Două tramvaie s-au ciocnit la Strasbourg/ Foto: X
Două tramvaie s-au ciocnit la Strasbourg. Zeci de persoane sunt rănite
Proteste violente în China, în urma morţii unui adolescent/ Foto: X
Proteste violente în China, în urma morţii unui adolescent
politist-1ecuson-politia-romana
Un călător a aruncat o petardă în cabina vatmanului, într-un tramvai din Timişoara. Poliția a...