Au lipsit atacurile frontale ale președintelui Klaus Iohannis la adresa adversarilor săi de la București, în discursul rostit la Parlamentul European. Și nu doar pentru că tema centrală a fost viitorul Europei.
Pentru mare parte din eurodeputații aflați marți în hemiciclul de la Strasbourg, acest viitor trece prin filtrul apropiatei Președinții românești a Consilului Uniunii Europene și prin capacitatea administrației de la București de a-și îndeplini acest mandat.
Astfel că, mai mult decât despre viziuni ale Uniunii, parlamentarii comunitari l-au întrebat pe Klaus Iohannis despre modul în care valorile fundamentale ale Europei se aplică în România: statul de drept, independența justiției, drepturile minorităților, atât etnice sau religioase, cât și sexuale.
Sceptici față de reprezentanții partidelor politice din România, deputații europeni au avut cuvinte de laudă pentru cetățenii României.
Deși a avut ocazia în câteva rânduri, inclusiv în urma unor intervenții dinspre câțiva europarlamentari români, Klaus Iohannis a evitat să critice, la Strasbourg, coaliția de guvernământ de acasă.
„România", le-a spus Iohannis, „este un stat de drept, un stat democratic. Există controverse dar ce democrație ar fi aceea fără controverse?”
Ulterior, în conferința de presă, șeful statului a dat un pic de nuanță: „Nu sunt pregătit pentru nimic în lume să îmi cobor standardele referitor la statul de drept și independența justiției”, pentru a încheia cu un mesaj liniștitor pentru europeni: „Vom mai avea dezbateri aprinse în România pe tema statului de drept, dar” - a asigurat la final șeful statului român - „Președinția Consiliului Uniunii Europene va fi una decentă și de succes”.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!