România a notificat aliaţii din NATO că intenţionează să-l propună pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, potrivit unor surse europene citate de Bloomberg.
Semnatarii articolului Bloomberg, Natalia Drozdiak şi Peter Martin, citează surse europene. Aceştia afirmă că decizia României „va complica efortul celorlalţi aliaţi de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, care se bucură însă se susţinerea SUA, Marii Britanii şi a altor ţări mari, relatează News.ro.
„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îşi desemneze preşedintele drept candidat la funcţia de secretar general al alianţei de apărare, potrivit unor oficiali europeni. Nominalizarea preşedintelui Klaus Iohannis va complica efortul altor aliaţi de a-l instala pe premierul olandez demisionar Mark Rutte ca viitor şef al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu sprijinul SUA, al Marii Britanii şi al altor ţări mari, Rutte a fost văzut luni de zile ca favorit pentru a conduce alianţa formată din 31 de membri, odată ce mandatul secretarului general Jens Stoltenberg se va încheia în octombrie”, se arată în articolul Bloomberg intitulat „România complică eforturile de a-l face pe Rutte viitorul şef al NATO”.
Sprijinul pe care Rutte l-a primit public din partea unor aliaţi cu greutate au fost considerate de unii oficiali din alianţă un efort de a securiza candidatura lui Rutte şi de a exclude eventual alţi candidaţi. Însă unii membri de pe flancul estic al NATO nu au dat încă undă verde candidaturii sale, făcând presiuni pentru o mai mare reprezentare a regiunii în funcţii de conducere în cadrul organizaţiei, în condiţiile în care ultimii şefi ai alianţei au fost din ţările nordice sau din Olanda, menţionează Bloomberg.
Însuşi preşedintele Iohannis declara la începutul acestei luni, vorbind despre alegerile pentru Parlamentul European, că „ar fi inadmisibil ca nici o poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est”.
Bloomberg mai scrie că oficialii europeni şi americani au exprimat îndoieli cu privire la şansele lui Iohannis, unii spunând că această candidatură nu ar face decât să prelungească probabil procesul înainte ca Rutte să câştige în cele din urmă nominalizarea.
Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat săptămâna trecută că aliaţii ar trebui să aibă ca obiectiv „finalizarea procesului de selecţie probabil în primul trimestru al acestui an calendaristic”.
Pentru alegerea secretarului general al NATO este nevoie de unanimitate.
Potrivit unor oficiali americani citaţi de Bloomberg sub acoperirea anonimatului, preşedintele Joe Biden are o părere foarte bună despre ambii candidaţi, dar SUA au decis deja că mizează pe Rutte.
Bloomberg mai arată că România şi-a sporit semnificativ cheltuielile pentru apărare în ultimii ani şi alocă până la 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, depăşind obiectivul NATO de a cheltui cel puţin 2%, iar Iohannis a fost lăudat de fostul preşedinte Donald Trump pentru cheltuielile de apărare în timpul mandatului său anterior.
Cu toate acestea, mai scrie Bloomberg, candidatura lui Klaus Iohannis ar fi greu de susţinut, având în vedere că România deţine în prezent postul de secretar general adjunct al NATO, prin Mircea Geoană.
Joi, jurnalista Bloomberg la Casa Albă Jennifer Jacobs a anunţat într-un mesaj postat pe reţeaua X (fosta Twitter) că România şi-a anunţat intenţia de a-l propune pe Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO.
„România i-a notificat pe ceilalţi membri NATO că intenţionează să îl nominalizeze pe preşedintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcţia de secretar general al NATO”, a scris jurnalista făcând referire la un articol scris de doi dintre colegii ei de la Bloomberg.
Premierul olandez Mark Rutte şi-a asigurat sprijinul a două treimi din ţările membre NATO pentru a conduce alianţa militară începând din cursul acestui an, au declarat miercuri pentru POLITICO doi oficiali de rang înalt din Alianţa Nord-Atlantică.
"După runde foarte intense de discuţii între aliaţi, am ajuns acum în punctul în care peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general", a declarat un oficial NATO sub acoperirea anonimatului.
Mark Rutte, care îşi face campanie pentru acest post din noiembrie, este singurul nume propus de cele 31 de guverne membre ale alianţei, au precizat oficialii, relata Politico miercuri.
Reacţia NATO la informaţiile Bloomberg potrivit cărora România ar propune candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al Alianţei
NATO a refuzat să comenteze informaţiile Bloomberg potrivit cărora România i-ar fi notificat pe aliaţi că propune candidatura preşedintelui Klaus Iohannis pentru funcţia de secretar general al NATO. În schimb, într-un răspuns pentru News.ro, biroul de presă al NATO îndrumă către autorităţile române pentru a obţine un comentariu pe marginea acestui subiect.
„Vă îndrumăm către autorităţile române, pentru orice comentariu pe care îl pot avea”, a declarat Daniele Riggio, ofiţer de presă la Biroul de Diplomaţie Publică al NATO.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!