Klaus Iohannis va susține crearea de către UE a unui fond de redresare economică, la care să aibă acces toate țările membre, complementar bugetului UE pentru perioada următoare. El va participa joi la videoconferinţa Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei COVID-19.
Declarația președintelui:
„Din păcate am depășit astăzi numărul de 10.000 de cazuri și avem o creștere semnificativă a cazurilor confirmate. Aceste date ne arată că suntem încă pe un trend ascendent și trebuie să respectăm cu strictețe măsurile. Nu ne permitem să slăbim deloc vigilența, pentru că încă nu este plafonată curba infecției. Cele mai multe state se află în primele faze ale epidemiei, iar în unele state se observă o reapariție a cazurilor.
Există un risc major ca epidemia să se reaprindă foarte ușor chiar și acolo unde părea că își reduce efectele.
Eforturile naționale trebuie dublate de un efort comun la nivel european.
Astăzi voi participa la o nouă videoconferință cu membrii CE, dedicată acestui subiect major. Foaia comună de parcurs referitoare la relansarea economică este principalul subiect pe care îl vom aborda în cadrul reuniunii. Acest document definește un set de principii care vor sta la baza viitorului plan și cuprinde direcțiile de acțiune.
Avem nevoie de o astfel de foaie de parcurs. Unul dintre cele mai importante obiective este asigurarea unei autonomii strategice a UE. Mă refer la anumite sectoare precum sănătate. Criza actuala ne-a arătat necesitatea unui răspuns solit. Trebuie să consolidăm capacitatea UE în acest domeniu iar statele membre să își îmbunătățească sistemele de sănătate.
Un alt obiectiv îl reprezintă asigurarea unui program masiv de investiții axact pe industriile esențiale și pe relansarea serviciilor puternic afectate. E necesară o finanțare substanțială. Din acest motiv voi susține crearea unui fond de redresare economică de care să poată beneficia toate statele mebre, suplimentar față de măsurile luate deja. Acest instrument trebuie să fie complementar finanțărilor din biitorul buget UE. Aici mă refer la sectorul medical și la cel economic.
Pe de altă parte voi susține ferm politicile clasice. Politica de coeziune și agricultură trebuie să rămână politici esențiale în viitorul buget, destinate reducerii decalajelor dintre statele membre.
Doresc să subliniez că prin măsurile luate la nivel european, pentru România au fost mobiliazate peste 1,5 miliarde de euro. 750 de milioane pentru IMM, 350 de milioane pentru echipamente medicale, 120 de milioane de euro stimulete de risc și 30 de milioane de euro pentru asistenții sociali. Aceste fonduri sunt dispobile deja.
Cea mai bună cale pentru a limita efectele pandemiei are la bază solidaritatea și unitatea care sunt indispensabile și trebuie să prevaleze acum. Așa cum virusul nu ține cont de granițe la fel și noi va trebui să avem maturitatea pentru a trece peste orice bariere artificiale în aceste momente extrem de dificile.”
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!