Una dintre marile provocări ale omenirii și-ar putea găsi răspunsul la doi pași de București, la Măgurele. Cum se creează materia. Proiectul ELI, Extreme Light Infrastructure, va oferi date necesare pentru a desluși acest mister.
Practic, la Măgurele, oamenii de știință din întreaga lume vor putea observa inclusiv modul în care energia vidului se transformă în materie, folosind cel mai puternic laser din lume, a explicat în exclusivitate pentru Digi FM, directorul proiectului ELI, profesorul Nicolae Zamfir. Beneficiile, spun cercetătorii, vor fi uriașe pentru medicină, fizică și nu numai.
Să ne imaginăm că o mâna invizibilă ar adună toată energia pe care o consumă planeta la ora actuală și ar face din ea un bulgăre. Apoi ar arunca acel bulgare cu o viteză uriașă spre o țintă oarecare. Impactul ar dura, să zicem, a mia parte dintr-o secundă. Ei bine, ceva asemănător se va întâmplă, în condiții de maximă siguranță, la Măgurele. Razele luminoase de mare putere se vor intersecta cu razele gama. Profesorul Călin Alexandru Ur ne-a explicat unul dintre aspectele practice ale experimentelor făcute lângă București.
„Concret, lângă București, se va recreea și va putea fi observat, în sfârșit, un fenomen care se petrece tot timpul în univers: creația”, a spus Călin Alexandru Ur.
A chinuit mintea savanților secole la rând, a dat naștere la controverse și la lucrări de mii de pagini și a dus la apariția chimiei. Este vorba despre alchimie, arta de a transforma metalele, artă de a obține aur. Vom putea vreodată să acționăm asupra materiei în așa fel încât să obținem unul dintre cele mai prețioase metale din lume? Am mers să căutăm răspunsul la această întrebare lângă București. Răspunsul este da. Este posibil să obinem aur la Măgurele, la cel mai puternic laser pe care l-a văzut vreodată omenirea.
Până să înceapă seria Star Wars și laserul să devină arma suprema la care au visat generații după generații, undeva lângă București, se scria istorie. O echipă de cercetători de la Măgurele, condusă de profesorul Ion Agârbiceanu, raporta efectul laser. România devenea a patra țară care raportase acest efect revoluționar. Imediat, securitatea a creat o legendă fascinantă și anume că țară noastră deține o armă de o putere colosală care a împiedicat până și tancurile URSS-ului să ne invadeze.
Anii '60. România este a patra țară din lume care a raportat efectul laser. Se întâmpla lângă București.
Anii '70. Fantoma URSS-ului bântuia estul Europei. O invazie în țările care nu se supuneau Moscovei era iminentă. Politica Bucureștiului era de îndepărtare față de lumina de la răsărit. Legenda care a circulat în acea perioada spunea că tancurile rusești s-au aflat la granițele noastre. Însă au fost efectiv topite pentru că România deținea o armă cum nici măcar URSS-ului nu avea: un laser. A fost sau n-a fost? Am căutat răspunsul la această întrebare pe nouă platforma de la Măgurele, unde va funcționa cel mai puternic laser din lume și l-am întrebat pe directorul proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir.
„România are cel mai puternic laser din lume. Nu este o legendă, ci rezultatul unui efort pan-european. Nu vom topi tancurile rusești dar cu siguranță, cercetările făcute cu ELI-NP vor însemna o revoluție asemănătoare cu revoluția Star Wars în cinematografie”, a spus Nicolae Zamfir.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!