O femeie din Cluj-Napoca, Juliana Uțiu, a obținut daune morale și materiale după ce a suferit un accident în parcarea unui magazin de bricolaj din Cluj-Napoca.
În martie 2019, Juliana Uțiu s-a împiedicat de un diblu metalic, de mărimea unui cui, în parcarea Dedeman. În urma căzăturii, și-a rupt nasul și și-a luxat umărul drept. A necesitat îngrijiri medicale timp de 45-50 de zile, a purtat orteză timp de aproximativ 3 luni și a făcut kinetoterapie de recuperare pentru o perioadă de șase luni, scrie Actual de Cluj.
La început, instanța de fond i-a acordat doamnei Uțiu daune morale de 50.000 de euro, însă în apel, suma a fost redusă la 20.000 de euro. În plus, femeia va primi și daune materiale de 2.700 de euro, reprezentând costurile tratamentului și recuperarea.
Hotărârea nu este definitivă, părțile având posibilitatea de a o ataca la Înalta Curte de Casație și Justiție. Hotărârea din 13 decembrie 2023 nu este definitivă, părțile mai având cale de atac la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe lângă daune morale, femeia va primi și daune materiale de 20.633,67 lei, adică 2.700 de euro, sume actualizate cu indicele de inflație la data plății, împreună cu dobânda legală penalizatoare aferentă, precum și 2.700 euro, în echivalent lei la data plății, cu titlu de daune materiale, reprezentând beneficiu nerealizat, mai arată sursa citată.
În martie 2019, femeia s-a împiedicat de un diblu metalic, de mărimea unui cui, în parcarea Dedeman, iar în urma căzăturii și-a rupt nasul și și-a luxat umărul drept. Aceasta a purtat orteză timp de aproximativ 3 luni și a făcut kinetoterapie de recuperare pentru o perioadă de șase luni. A prezentat leziuni ce au necesitat 45 – 50 de zile de îngrijire medicală. Ulterior, potrivit evaluării medicale, mobilitatea activă a umărului drept și a întregului membru este de aproximativ 60%.
Reprezentanții Dedeman au susținut, în instanță, că reclamanta putea evita producerea evenimentului, dacă ar fi fost atentă la deplasarea sa și ar fi respectat regulile de circulație marcate în parcarea magazinului. Magistrații care au judecat cazul au ajuns la concluzia că în parcarea magazinului din Cluj-Napoca nu există un culoar dedicat exclusiv pietonilor.
„În realitate, nu există un culoar dedicat exclusiv pietonilor, care să poată fi utilizat de aceştia, pentru a ajunge la oricare dintre locurile de parcare din cadrul magazinului. Rezultă că, în mod evident, se impune tranzitarea spațiilor destinate circulaţiei şi staționării vehiculelor. Or, aceasta presupune efectul direct că nu i se poate imputa reclamantei că şi-a schimbat direcţia de mers prin locul afectat parcării autoturismelor şi nici că ar fi omis a respecta regulile de circulaţie din parcare”, se precizează în hotărârea instanței.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!