Zeci de elevi și profesori de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de gastroenterită virală, posibil din cauza unui focar de norovirus. Autoritățile sanitare au confirmat că trei dintre elevi au fost testați pozitiv pentru virus.
Norovirusul este un virus extrem de contagios care provoacă gastroenterită, cunoscută și sub numele de "boala vărsăturilor de iarnă". Este responsabil pentru cele mai multe cazuri de gastroenterită virală la nivel global.
Probele DSP la Colegiul Naţional C.D. Loga din Timişoara, de unde zeci de elevi şi profesori au ajuns la spital cu dureri și simptome de intoxicaţie, au stabilit că trei dintre copii ar fi infectați cu norovirus.
”Starea copiilor este bună pentru toţi copiii prezentaţi de azi dimineaţă. Ei, până acum, sunt 19 veniţi. După cei 14 internaţi, până astăzi dimineaţă la ora 8. Aceleaşi simptome au avut toţi, dureri abdominale, vărsături şi unii dintre ei diaree. Unul dintre cazuri a fost testat pentru un subtip de virus, norovirus. Ceea ce trebuie să înţeleagă lumea este că noi nu testăm, nefiind nici măcar spital de boli infecţioase, nu testăm ce tip de virus dă diaree pentru că tratamentul este acelaşi în fiecare caz. Acest context epidemiologic special ne face să solicităm - şi am şi făcut acest lucru - ajutor pentru a testa acest tip de virus mai particular”, a declarat medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii din Timişoara.
Simptomele infecției cu norovirus
- Diaree apoasă (fără sânge)
- Vărsături
- Dureri de stomac
- Greață
- Febră ușoară
- Dureri de cap
Simptomele apar de obicei la 1-2 zile după expunerea la virus și pot dura până la 3 zile. Deși majoritatea persoanelor se recuperează complet fără complicații, norovirusul poate fi grav, în special pentru copiii mici, vârstnici și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Cum se transmite norovirusul
Virusul se transmite prin contact direct cu persoană infectată, consumul alimentelor contaminate, atingerea suprafețelor contaminate și inhalarea particulelor virale din aer.
Contaminarea alimentelor cu norovirus poate avea loc in timpul prepararii atat prin contactul cu suprafete incorect igienizate, cat si prin manipularea cu maini nespalate de catre o persoana bolnava. Aglomerarile din colectivitatile scolare, crese, gradinite, centre de batrani, institutii medicale sau echipajele de vas, favorizeaza raspandirea cu rapiditate a infectiei sub forma de focare active.
Norovirusul poate supravietui pe diferite suprafete de lucru si obiecte din bucatarie pentru perioade indelungate de timp (cateva saptamani), astfel ca exista riscul de contaminare al hranei in timpul prepararii acesteia, in situatia in care nu se efectueaza o curatenie riguroasa in prealabil. Este important de retinut faptul ca norovirusurile sunt rezistente la variatii extreme de temperatura si la anumiti detergenti casnici utilizati pentru curatarea bucatariei.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!