Un clujean care locuiește în Germania de 11 ani a postat pe Reddit o întrebare pentru a afla dacă merită să se mute înapoi în Cluj-Napoca. Ce sfaturi a primit de la clujeni.
Un clujean stabilit în Germania de 11 ani a fost curios să afle dacă orașul a trecut prin schimbări semnificative, fie ele negative sau pozitive, în timpul în care a trăit în străinătate. Acesta i-a întrebat pe clujeni dacă merită să se mute înapoi în Cluj-Napoca, după ce a trăit un deceniu în Berlin.
,,Sunt plecat din Cluj de 11 ani. Sunt in Germania. Merită revenit la Cluj ? Ce s-a schimbat în bine (sau în rău) la Cluj din 2012 încoace?”, a scris bărbatul într-o postare de pe platforma Reddit, preluată de stiridecluj.ro.
Postarea sa a adunat sute de răspunsuri, oferind o imagine detaliată a Clujului anului 2024, cu bune și rele.
Majoritatea clujenilor care au răspuns la postare au subliniat creșterea semnificativă a costului vieții din Cluj-Napoca. Salariile nu au ținut pasul cu prețurile exorbitante ale chiriilor și ale bunurilor de larg consum, făcând traiul mai dificil pentru mulți locuitori. Infrastructura precară și traficul infernal completează tabloul nefavorabil, determinând frustrare și nemulțumire.
Mulți clujeni au sfătuit bărbatul să rămână în Germania, subliniind problemele majore cu care se confruntă orașul: discrepanța dintre salarii și prețuri, infrastructura precară, traficul infernal și chiriile exorbitante.
"Daca merita sau nu, doar tu poți să răspunzi. Însă, dacă te-ai integrat în societate și ai o viața cat de cat confortabilă în Germania, sfatul meu este sa stai acolo." a scris un clujean, avertizând asupra dificultăților legate de administrația locală, sistemul medical, educațional, birocrația și corupția din România.
"Prețurile sunt foarte mari în raport cu veniturile; concret, poți cumpăra mult mai multe la supermarket în Germania cu aceiași bani cu care iei câteva chestii aici." a adăugat altcineva.
"Nu, ai chirii mizere la prețuri extraordinare de mari raportate la nivelul de trai (cu excepție unii it-isti cu experiență care câștigă de 10 ori decât ceilalți), infrastructura praf și aglomerație + melteni cât încape." a completat un alt internaut.
Deși centrul istoric a cunoscut o transformare remarcabilă, cu renovări și zone pietonale moderne, cartierele periferice păstrează aspectul comunist, cu blocuri neîngrijite și lipsa infrastructurii sociale. Investițiile în concerte și evenimente culturale sunt apreciate, dar nu pot compensa problemele majore cu care se confruntă orașul.
Există și voci care evidențiază aspectele pozitive ale Clujului. Transportul în comun a fost îmbunătățit semnificativ, cu linii dedicate și o infrastructură modernă. Investițiile în parcuri și spații verzi au contribuit la creșterea calității vieții. Se lucrează la proiecte ambițioase, precum metroul, care ar putea descongestiona traficul și facilita deplasarea prin oraș.
,,În bine: incet-incet renoveaza orașul, începe sa arate a oraș european. Centrul îl aranjează, s-au facut ceva zone pietonale, cladirile se renoveaza pe exterior, au aparut niste parcuri noi (feroviarilor, malul somesului amenajat, etc).
Bulevardele s-au aranjat și ele parțial, au aparut cartiere dormitor noi, cu blocuri de calitate discutabilă. E curat, mai curat decat orașele mari din Franța, Italia, Spania, Portugalia (nu Germania sau Austria level, clar).
E sigur peste tot, la orice ora. E tânar si viu, mulți studenți români, multi studenți străini, implicit multe evenimente (și multe organizate de și pentru studenți). Transport in comun decent, și pe axa est-vest as spune chiar rapid.
In rau: traficul și oamenii (si cred ca sunt legate). Infrastructura clujului nu permite numărul de oameni veniți și stabiliti aici, traficul e mult mai rau decat acuma 10-15 ani.
Mai mulți oameni frustrați din cauza asta. Și adunand așa mulți oameni din restul țării, nah, gradul de educație și cultură și bun simt, a scazut implicit. Adică liniștea și politetea pentru care erau cunoscuți clujenii în trecut, s-a cam diluat.
Diferența sesizabilă între cum arăta centrul și cum arată cartierele , adică centrul e frumos și curat, cartierele tot cu blocuri comuniste unde proprietarii refuză sa-isi faca măcar fațadele.
Asta e cel puțin din ce am văzut eu în ultimii 15 ani de cand stau în Cluj.”, a menționat un internaut.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!