Un oraș din România renunță la sistemul centralizat de încălzire, din cauza numărului mic de abonați, dar și din cauza datoriilor mari acumulate de aceștia. Este vorba despre Năvodari, iar locuitorii orașului nu știu cum se vor descurca la iarnă, potrivit digi24.ro
De la 1 octombrie, singura soluție pentru locuitori să aibă apă caldă și căldura va fi montarea unei centrale, cu toate costurile pe care le presupune această situație.
Bărbat: Eu ca să-mi iau centrală, dacă mă credeți, am vândut mașina.
Femeie: 76 de milioane. Și gazele, iar, nu știu cât m-or costa. Acum trebuie să mai iau împrumut, nu știu pe unde oi mai găsi, să-mi plătesc gazele.
Cei care nu-și permit o centrală proprie apelează la alte soluții.
Femeie: O să-mi iau calorifer, dar am aer condiționat eu.
Femeie: La lighean, încălzim apă, ne spălăm la lighean și cu asta basta.
Reporter: Știți cât v-ar ajunge cu totul montarea unei centrale?
Bărbat: Vreo 7.000 de lei, am înțeles.
Reporter: Și veți avea bani?
Bărbat: O să văd eu, trebuie să fac rost. Altfel... la iarnă...
Primaria le oferă persoanelor cu venituri reduse un ajutor financiar de 4.000 de lei, pentru achiziționarea unei centrale.
„Măsura a fost luată ca urmare a scăderii considerabile a numărului de abonați și a creșterii restanțelor abonaților către termica distribuție. Vorbim practic despre aproximativ 1.700 de abonați la data de 1 iulie anul acesta, dintr-un total de 10 mii, dintre care peste 1.300 de abonați înregistrau datorii de aproape 1,7 milioane de lei”, spune Elena Aftene, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.
Dacă rețeaua nu ar dispărea, prețul gigacaloriei oricum ar fi de 3 ori mai mare ca în prezent, 822 de lei, adică peste puterile oamenilor de a plăti și ale primăriei de a acorda subvenții.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!