Un gest de bine al unui șofer s-a transformat într-un caz judiciar mai puțin obișnuit. Un șofer samaritean a fost adus în faţa instanței din Iași chiar de către omul pe care îl ajutase cu puțin timp înainte. Împreună cu alţi cetăţeni bine intenţionaţi, un șofer l-a ajutat pe un alt șofer a cărei mașină ieşise în decor. Cu toate acestea, situația s-a schimbat când samariteanul a sunat la 112 pentru a raporta starea de ebrietate a șoferului salvat.
Într-un caz ce a stârnit interesul opiniei publice, un şofer din Roman a fost condamnat la 1 an şi 3 luni de închisoare, însă cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Judecătoriei Paşcani.
La sfârşitul lunii mai 2021, poliţiştii din Târgu Frumos au fost alertaţi prin apel la 112 că dinspre localitatea Războieni se îndrepta spre Iaşi o mașină cu un parcurs sinuos. Maşina fusese blocată în trafic de alt șofer care, constatând că şoferul era băut, sunase la 112. Ajunşi la faţa locului, poliţiştii l-au legitimat pe şofer şi l-au condus la UPU Târgu Frumos pentru recoltarea probelor biologice. S-a constatat că șoferul avea o alcoolemie de 1,48‰ în sânge, potrivit Ziarul de Iași.
Potrivit declarațiilor înregistrate în timpul audierilor, şoferul, identificat ca Iulian Ciubotaru, a recunoscut că a consumat 800 ml de bere neagră acasă în compania unei cunoştinţe, înainte de a porni spre Iaşi în jurul prânzului. Drumul său a fost marcat de un incident la semaforul de la podul peste Siret, unde susține că a avut un conflict cu conducătorii unei mașini Skoda. Aceștia, la rândul lor, au contactat poliția pentru a raporta incidentul.
Varianta șoferului şi cea a ocupanților Skodei au prezentat discrepanțe notabile. Ciubotaru a susținut că mașina sa nu a suferit avarii în urma incidentului şi că a fost ulterior blocat de către ocupanții mașinii Skoda la Războieni. Ocupanții Skodei, pe de altă parte, au relatat că au văzut VW-ul lui Ciubotaru ieşit în decor, dar fără daune semnificative, şi că au încercat să-l oprească după ce au observat un comportament haotic la volan.
Un element crucial în desfășurarea procesului a fost nivelul de alcoolemie al șoferului Ciubotaru. Magistrații ieșeni au considerat că discrepanțele dintre mărturiile părților implicate nu au influențat decizia lor, concentrându-se pe fapta de conducere sub influența alcoolului. În fața instanței, Ciubotaru a recunoscut săvârșirea faptei și a solicitat judecarea cauzei conform procedurii de recunoaştere a vinei.
Sentința finală a constat într-o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe o perioadă de supraveghere de 2 ani. În plus, șoferul va fi obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!