Peste 700 de apeluri la 112 au fost primite în judeţul Constanţa, de sâmbătă până duminică la ora 10:00, în urma vântului puternic şi a ploii. Pompierii au îndepărtat zeci de copaci căzuţi, acoperișuri smulse, dar și 10 stâlpi de electricitate. 40 de maşini au fost avariate. Un număr de 46 de localităţi din judeţ nu sunt alimentate cu apă şi electricitate.
"Pompierii au executat până la ora 10,00 peste 230 de misiuni, finalizate cu succes: 140 de copaci degajaţi, intervenţii privind 40 de autoturisme avariate, 30 de acoperişuri smulse şi degajate, alte situaţii. La această oră, 46 de localităţi sunt afectate de fenomenele meteorologice, respective alimentarea cu apă şi energie electrică. În urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime", a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".
Conform sursei citate, pompierii acţionează cu 35 de mijloace tehnice, fiind sprijiniţi de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliţia Locală.
"Rugăm cetăţenii să rămână la adăpost, să nu iasă din casă decât dacă situaţia o impune", au transmis reprezentanţii ISU.
Știrea inițială
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au anunţat, duminică dimineaţa, că pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a 99 de copaci căzuţi, la 25 de autoturisme avariate, la zece stâlpi de electricitate, 20 de acoperişuri şi un coş de fum de locuinţă.
De asemenea, au fost primite 412 apeluri la 112 care semnalau producerea unor efecte negative în urma fenomenelor meteorologice periculoase.
Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa a anunţat că în cursul nopţii trecute s-au înregistrat alte căderi totale de tensiune la nivelul unor surse şi staţii de pompare.
„Astăzi, 19 noiembrie 2023, ora 08.00 dimineaţa, sunt afectate de lipsa apei următoarele localităţi Mihail Kogălniceanu, Plopeni, Viişoara, Cobadin, Eforie Sud, Tuzla, Topraisar, Biruinţa, Pecineaga, Moşneni, Cotu Văii, Tuzla, Negru Vodă, Faclia, Saligny, Poarta Albă, Murfatlar, Nazarcea, Dulceşti şi Albeşti. Noaptea trecută, şi la nivelul municipiului Constanţa s-au înregistrat multiple variaţii şi căderi de tensiune la Staţia de Pompare şi Tratare Palas, Complex Constanţa Nord, sursele Cişmele şi staţia Călăraşi, dar ora actuală se furnizează apă la presiuni normale”, au precizat reprezentanţii RAJA, potrivit News.ro.
Ei au precizat că la ora 5.10 a fost reluată alimentarea cu energie a sursei Băneasa şi imediat s-a pornit pomparea apei potabile către abonaţii din localitate. De asemenea, căderi de tensiune, dar de scurtă durată, care nu au afectat distribuţia apei s-au înregistrat şi la sursa Valu lui Traian.
Judeţul Constanţa s-a aflat, sâmbătă, sub cod portocaliu de vânt puternic. În cursul serii a fost emis un cod roşu de ploaie pentru municipiul Constanţa şi alte patru localităţi, iar apoi un cod roşu de vânt puternic, de peste 100 km/h, pentru zona de litoral a judeţului Constanţa.
De asemenea, din cauza ploilor, mai multe zone din municipiul Constanţa au fost inundate.
Infotrafic: Toate porturile de la Marea Neagră rămân închise din cauza vântului puternic
Duminică, în judeţul Constanţa, după ora 10 va fi valabilă o avertizare cod galben de vânt.
Toate porturile de la malul Mării Negre rămân închise din cauza vântului puternic, a anunţat duminică dimineaţa Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.
Potrivit unui comunicat de presă, dimineața nu erau autostrăzi sau drumuri naţionale cu circulaţia restricţionată ca urmare a condiţiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.
La nivel naţional, plouă în judeţele Alba, Constanţa şi Tulcea, se circulă în condiţiile unui carosabil umed în majoritatea zonelor din ţară, temperaturile sunt pozitive în general, fără probleme de formare a poleiului, fără evenimente rutiere produse.
În zonele înalte de munte, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă, precipitaţiile s-au oprit, nefiind restricţii de trafic. Se acţionează cu utilaje şi material antiderapant.
"Sfătuim conducătorii auto să se informeze înainte de a pleca la drum despre condiţiile meteo-rutiere din zonele în care urmează să se deplaseze şi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelopele de iarnă, în situaţia în care carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei. Reduceţi viteza, adaptând-o constant la condiţiile de drum, nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, folosiţi sistemele de iluminare-dezaburire, evitaţi manevrele riscante şi asiguraţi-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii. De asemenea, pentru că vântul bate cu putere în unele zone, este foarte important să nu opriţi sau staţionaţi în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, panourilor publicitare sau altor obiecte pe care rafalele puternice le pot aduce pe autovehicule, putând crea distrugeri sau chiar rezulta victime", transmite Centrul Infotrafic.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!