Acum la Digi FM FELI - Timpul

Valea râului Buzău, un posibil cimitir al mamuţilor, aflată în atenţia cercetătorilor

Valea râului Buzău, un posibil cimitir al mamuţilor3

Descoperirile unor fragmente osoase provenite de la diferite tipuri de mamuţi care ar fi trăit în urmă cu peste 2.000.000 de ani de-a lungul văii râului Buzău îi determină pe specialiştii geologi să continue cercetările în speranţa că arealul s-ar putea dovedi un cimitir al mamuţilor.

Primele fragmente osoase au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău în urmă cu peste 50 de ani. Ulterior, pasionaţi şi cercetători au scos la iveală noi fragmente care au fost supuse analizelor de către specialişti, rezultatele dovedind că aparţin unor specii de mamut.

"În patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău sunt mai multe fragmente osteologice provenind de la diferite tipuri de mamuţi, primele au intrat în colecţie în anul 1972 şi doar la unele se cunosc locaţiile, este vorba despre un dinte de mamut provenit de pe teritoriul satului Valea Nucului, comuna Berca, ultimele fragmente intrând în patrimoniu în primăvara anului 2022. Am apelat la cercetători din cadrul Institutului de Geologie Bucureşti pentru determinări. S-a dovedit că aceste fragmente provin de la diferite tipuri de mamuţi. Au fost expuse în cadrul unei expoziţii permanente la Muzeului Chihlimbarului de la Colţi, expoziţie denumită 'Colţi preistorici'. Ulterior, un vizitator ne-a donat un fragment osteologic de mari dimensiuni, era deja a doua piesă de mari dimensiuni descoperită pe malul râului Buzău, în localitatea Stănceşti", a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Ţinând cont de potenţialul ştiinţific pe care îl poate oferi râul Buzău, conducerea Muzeului Judeţean a luat decizia de a colabora alături de geologi cu experienţă din ţară în scopul de a continua cercetările.

Mamuţii care ar fi trăit în arealul supus cercetării ar fi avut la dispoziţie toate condiţiile necesare, climatice şi fizico-geografice pentru a se dezvolta.

"Am luat din nou legătura cu colegii de la Geologie cărora le-am propus să vină facă cercetări în acea zonă pe malul Buzăului, ceea ce s-a şi întâmplat în anul 2023. Au fost prelevate câteva sute de kilograme de probe care au intrat la analize. În anul 2024, la Muzeul Judeţean a avut loc şi o valorificare academică a rezultatelor, Valea Buzăului reprezentând, până în acest moment, o pată albă pe harta paleontologică a României. Acest segment al râului Buzău este adus în atenţia mediului academic. Vorbim de specii de ierbivore mari care au trăit între 2.000.000 şi 800.000 de ani, fragmente care provin de la cel puţin două tipuri de mamut. Fragmentele de femur sunt de peste 1 metru lungime, aceste ierbivore aveam o înălţime la greabăn de 5-6 metri, în contextul în care media noastră de înălţime este de 1,7 metri. Aveau apă, zone de păşunat, păduri", a precizat Daniel Costache.

Descoperirile recente au atras atenţia specialiştilor care speră, pe viitor, să afle informaţii preţioase despre viaţa mamuţilor din curbura Carpaţilor.

"Este pentru prima dată când se aduce în mediul academic vorba despre acest segment al cursului râului Buzău, este pentru prima dată când sunt valorificate ştiinţific resturile osteologice de paleofaună de pe teritoriul judeţului, prima dată când sunt valorificate expoziţional pentru public aceste fragmente", a spus Costache.

În cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice "Milenii tezaurizate. Creaţie şi spiritualitate", ediţia a XXII-a din anul 2024, specialiştii Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti au confirmat că vor continua cercetările de-a lungul văii râului Buzău în speranţa că vor găsi şi alte fragmente aparţinând unor specii de mamuţi.

"Cam acum 3 milioane de ani ies primii mamuţi din Africa, prima piesă a acestei specii de mamut este găsită în România, specia se numeşte Mammuthus rumanus, apoi se diversifică, unii trăiesc în America, alţii apar în Eurasia. În această linie, primii care ies din Africa sunt indivizii Mammuthus rumanus, au dinţi masivi cu puţine plăci, smalţul foarte gros. Sunt bine cunoscuţi în Europa sudică, este un animal care prefera un climat mai călduţ. Ştim mai multe despre zonele în care existau speciile, câte ceva despre vârsta depozitele din zonă şi avem de lucru să le găsim să adăugăm cât mai multe piese fiecare oferind informaţii despre această zonă", a declarat anterior lectorul Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Ştefan Vasile.

La ediţia din anul 2022 a evenimentului Noaptea Muzeelor Europene, patrimoniul de fragmente osteologice ale unor mamuţi aparţinând Muzeului Judeţean s-a îmbogăţit cu un omoplat de mari dimensiuni donat de unul dintre vizitatori.

Sursa fotografiilor: Muzeul Judeţean Buzău

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
alice si ramon
Alice Tudor și Ramon Cotizo – 10 octombrie 2024
Mircea Bravo
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și...
negrutiu
Cum ar fi fost România cu Dragnea la putere? | Analiza lui Florin...
Rencontre du président Volodymyr Zelensky avec des représentants de la société civile ukrainienne au palais Mariinsky à Kiev
Zelenski: În jur de 12.000 de soldaţi nord-coreeni vor fi „curând” în...
Pe aceeași temă
accident in judetul buzau
Două persoane decedate şi cinci rănite, într-un accident produs în județul Buzău
homo-floresiensis-768x489
Descoperire uimitoare: Os de "Hobbit" dintr-o specie mică de oameni antici găsit pe o Insulă...
rosie record 1220g1
Nou record la Buzău: Roșie de 1.220 grame la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Buzău
politie
Bărbat cercetat după descoperirea a două cadavre ale unor cunoscuți, o femeie de 74 de ani şi...
Te-ar putea interesa și
Stone,Board,Empty,Table,Background.,Abstract,Blurred,Swimming,Pool,Background
Ce au găsit inspectorii de la Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers adolescentul de...
3 copii au descoperit un dinozaur
Dinozaur "extrem de rar", descoperit de 3 adolescenți: „Prietenii mei nu mă cred că am găsit...
Video footage shows magnet fishers �saving the town� after pulling an unexploded grenade from a canal.
Un cuplu din New York a găsit într-un lac un seif cu 100.000 de dolari. Ce s-a întâmplat cu...
Italy, the ancient Roman city of Pompeii: Archeologists discover a new graffiti that could put an end to scholars' debate about the exact historical date of the eruption of Mt. Vesuvius that destroyed the city in 79 AD
Desenele cu gladiatori ale copiilor din Pompei, o nouă și fascinantă descoperire
Partenerii noștri
DigiSport Daniel Pancu s-a convins de Octavian Popescu
Daniel Pancu s-a convins de Octavian Popescu
PeRoz Meghan Markle și prințul Harry, „desființați” din nou: „Va veni o zi în care nu va mai avea nevoie de el, va pune capăt căsniciei”
Meghan Markle și prințul Harry, „desființați” din nou: „Va veni o zi în...
Film Now Angelina Jolie a surprins pe toată lumea cu un nou look. Actrița, cu părul creț și o rochie elegantă la premiera filmului „Maria”
Angelina Jolie a surprins pe toată lumea cu un nou look. Actrița, cu părul...
Digi World De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii. Un medic ORL a explicat pe înțelesul tuturor
De ce nu e bine să folosești bețișoare cu vată pentru curățarea urechii...
Stirile Kanal D Ionuț a lăsat un mesaj tulburător, apoi a plecat de acasă și nu s-a mai întors. Unde a fost văzut
Ionuț a lăsat un mesaj tulburător, apoi a plecat de acasă și nu s-a mai...
ProFM Adele a izbucnit brusc în plâns când a văzut-o pe Celine Dion la concertul ei. Lacrimi și îmbrățișări între două superstaruri
Adele a izbucnit brusc în plâns când a văzut-o pe Celine Dion la concertul...
Digi Life Arabia Saudită a inaugurat o staţiune de lux, construită pe o insulă, în cadrul megalopolisului său futurist Neom
Arabia Saudită a inaugurat o staţiune de lux, construită pe o insulă, în...
Sean 'Diddy' Combs sighting in NYC
Sean „Diddy” Combs, acuzat că a agresat sexual un băiat de 10 ani...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Andryala laevitomentosa
O descoperire uluitoare în Carpați: O plantă care trăiește de peste 60.000 de ani...
BUCURESTI - PSD - PROPUNERE MINISTRU - ANGEL TILVAR - 31 OCT 2022
Tîlvăr: „Contribuţia Norvegiei la achiziţia unui sistem Patriot pentru România dovedeşte...
Natalie Portman attends the Ballon d Or Ceremony at Theatre du Chatelet on October 28, 2024 in Paris, France ( Photo by
Natalie Portman, la Gala Balonului de Aur. Actrița a dezvăluit că este fan Paris...
artisti untold x
Billie Eilish, Drake, Kendrick Lamar, Shawn Mendes și Dua Lipa printre posibilele vedete care...