Parlamentul macedonean a stabilit pe 30 septembrie data referendumului la care locuitorii sunt chemați să se pronunțe cu privire la schimbarea numelui țării.
Statul ar urma să se numească Republica Macedoniei de Nord, iar astfel s-ar încheia conflictul cu Grecia și ar deschide drumul către intrarea în NATO și Uniunea Europeană.
Chiar dacă peste 120 de țări, între care Statele Unite și Rusia, au recunoscut fosta republică iugoslavă sub numele de „Republica Macedonia”, Grecia a protestat mereu dat fiind că ea are o regiune cu acest nume.
Abia în iunie, conflictul s-a mai domolit odată cu semnarea unei înțelegeri între autoritățile de la Atena și cele de la Skopje cu privire la redenumirea statului macedonean.
În toamnă, locuitorii vor fi întrebați: „Vă pronunțați pentru apartenența la Uniunea Europeană și NATO, acceptând acordul dintre Republicile Macedonia și Grecia?”
După semnarea documentului din iunie, NATO a transmis că Macedonia poate deveni membru al alianței dacă noul său nume este acceptat de comunitatea internațională.
Uniunea Europeană a precizat, la rândul ei, că negocierile de aderare nu vor începe mai devreme de iunie 2019.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!