Emmanuel Macron a denumit limita constituțională a două mandate prezidențiale drept "o prostie sinistră" în timpul întâlnirii cu liderii partidelor, care a avut loc miercuri. Liderul stângii radicale a exprimat indignare față de remarcile președintelui, în timp ce câțiva participanți la discuție au sugerat că Macron a avut un ton mai degrabă ironic, au relatat Politico, Liberation și Francetvinfo.
Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, a dezvăluit cu nemulțumire cuvintele președintelui francez, iar alți doi participanți la discuție au confirmat acest aspect, potrivit agenției de presă AFP. Cu toate acestea, alți participanți la ședință intervievați de cotidianul Liberation au declarat că nu își amintesc exact formularea utilizată de președinte, în timp ce site-ul Francetvinfo citează martori care sugerează că Macron ar fi glumit mai degrabă, relatează Libertatea.
În Franța, președinții nu pot ocupa funcția pentru mai mult de două mandate de câte cinci ani, ceea ce înseamnă că Macron va deveni cel mai tânăr fost președinte al țării la vârsta de doar 49 de ani. El a fost ales pentru prima dată în 2017 și a câștigat un al doilea mandat în 2022, ceea ce înseamnă că își va încheia ultimul mandat în 2027. Apropiați ai lui Macron încep să se gândească la un viitor fără el la cârma țării, pe măsură ce se apropie acest termen-limită, sugerând că puterea președintelui francez ar putea fi în declin.
Conform Politico, Macron a exprimat această frustrare legată de limitarea numărului de mandate în timpul unei dezbateri deschise inițiate de liderul de extremă dreapta, Jordan Bardella. Acesta a propus trecerea la un singur mandat prezidențial, cu o durată de șapte ani.
Un asociat al lui Bardella a sugerat că remarcile lui Macron despre imposibilitatea sa de a candida din nou în 2027 au fost făcute mai degrabă într-un ton ironic. „Nu e nicio controversă aici, trebuie să fim cinstiți”, a spus acesta, citat de Francetvinfo.
Aceasta nu este prima dată când un membru al echipei lui Macron își exprimă nemulțumirea față de limita de două mandate. În iunie, fostul președinte al parlamentului, Richard Ferrand, s-a pronunțat împotriva acestor reguli, afirmând că ele limitează "exprimarea voinței populare". Comentariile sale au fost criticate atât de partea dreaptă, cât și de cea stângă, cu acuzații că tabăra prezidențială tinde spre autoritarism. Cu toate acestea, palatul prezidențial francez nu a comentat declarațiile lui Macron. Remarca președintelui a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu liderii partidelor politice din întreg spectrul politic, unde s-au discutat posibile proiecte comune.
În prezent, guvernul francez se confruntă adesea cu un parlament blocat, deoarece aliații lui Macron nu dețin majoritatea în Adunarea Națională. Președintele francez și liderii partidelor au petrecut aproximativ 12 ore în discuții, fără acces la telefoane, pentru a aborda o serie de subiecte, inclusiv Ucraina, inflația, puterea de cumpărare și reforma instituțională.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!