De ani de zile, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Tropicală Smithsonian din Panama vorbesc despre insula îndepărtată în care maimuțele folosesc unelte de piatră. Un botanist a asistat la acest fenomen în timpul unui studiu - însă, fiind mai interesat de flora decât de fauna la acea vreme, nu a putut să-l investigheze.
"Pentru un timp, a fost doar un zvon", a declarat Brendan Barrett, un ecologist de la Institutul Max Planck pentru Ornitologie din Germania. Dar când Barrett și colegii săi au ajuns pe Insula Jicaron în Parcul Național Coiba din Panama, au descoperit că maimuțele capucin mici folosesc pietre grele cât jumătate din greutatea lor, ca ciocane pentru a distruge crustacee închise.
După un an de observare s-a arătat că unele dintre aceste animale sunt talentate la folosirea instrumentele de piatră. Maimuțele au fost văzute colectând pietre mari și grele din râuri și țărmuri și transportându-le pe roci largi sau plate, care ar putea fi folosite ca "nicovale". Stau pe două picioare, folosind cozile pentru a se ancora pe pământ sau pe un copac din apropiere, își ridică "ciocanele" deasupra capetelor și apoi zdrobesc nuci, craburi, melci.
Maimuțele folosesc sculele de piatră aproape în fiecare zi și, adesea, păstrează pietrele pentru a le mai folosi și altă dată. În mod ciudat, numai masculii au fost văzuți cu instrumente de piatră, iar femelele erau ocupate cu găsirea mâncării.Acest lucru nu poate fi explicat prin dimensiunea mai mică a femelelor, dat fiind faptul că masculii minori au reușit să utilizeze unelte.
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!