Acum la Digi FM DEEPCENTRAL - O stea

Un studiu realizat la Harvard a constatat că o portocală mâncată zilnic ar putea reduce riscul de depresie cu 20%

Portocală/ Shutterstock
Portocală/ Shutterstock

Oamenii de ştiinţă au descoperit că citricele susţin în mod unic bacteriile intestinale legate de producţia de serotonină şi dopamină, reducând riscul de depresie cu 20%. Cercetările viitoare ar putea explora citricele ca ajutor natural pentru sănătatea mintală.

Oamenii de ştiinţă spun că o portocală consumată zilnic ar putea face mai mult decât să stimuleze imunitatea. Ar putea ajuta şi la prevenirea depresiei, relatează News.ro.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care consumau în mod regulat citrice aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta depresie, probabil datorită efectelor sale asupra bacteriilor intestinale. 

O bacterie, F. prausnitzii, pare să prospere în cazul iubitorilor de citrice, influenţând producţia de serotonină şi dopamină - doi neurotransmiţători-cheie care reglează starea de spirit. 

În timp ce antidepresivele tratează depresia după ce aceasta începe, consumul de citrice ar putea fi o modalitate naturală, fără efecte secundare, de a ajuta la prevenirea acesteia.

Noile descoperiri adaugă o altă dimensiune „sentimentelor intestinale”

Consumul unei portocale pe zi poate reduce riscul de depresie cu 20%, conform unui studiu condus de dr. Raaj Mehta, medic la spitalul general din Massachusetts şi profesor de medicină la facultatea de medicină Harvardl. 

Un potenţial motiv? Citricele par să susţină creşterea Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii), o bacterie intestinală benefică. Această bacterie este legată de producerea de serotonină şi dopamină - doi neurotransmiţători care joacă un rol-cheie în reglarea dispoziţiei.

Cercetările s-au bazat pe o lucrare din 2016 care indica posibilitatea ca citricele să reducă riscul de depresie.

Cercetătorii au avut acces la un set bogat de date pe care l-au putut folosi pentru a urmări această descoperire. Studiul II privind sănătatea asistentelor medicale (NHS2) a început în 1989 cu scopul de a găsi factori de risc pentru boli cronice majore la femei. 

La acel studiu au participat peste 100.000 de femei şi, aproximativ o dată la doi ani, acestea au furnizat cercetătorilor informaţii detaliate despre stilul lor de viaţă, dietă, utilizarea medicamentelor şi sănătate. 

În noul studiu, cercetătorii au decis să valorifice aceste date pentru a căuta dovezi că asistentele care consumau multe citrice aveau rate mai scăzute de depresie decât cele care nu consumau.

Cât de mare este acest efect? Se compară cu antidepresivele tradiţionale?

Cercetătorii au constatat în studiul recent că consumul unei portocale medii pe zi poate reduce riscul de a dezvolta depresie cu aproximativ 20%. Iar efectul pare să fie specific citricelor, spun ei. Când au analizat consumul total de fructe sau legume sau consumul de anumite fructe, cum ar fi merele sau bananele, nu au observat nicio relaţie între consum şi riscul de depresie.

„Este greu să comparăm eficienţa citricelor cu antidepresivele tradiţionale, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, deoarece vorbim despre prevenirea depresiei, iar aceste medicamente sunt de obicei utilizate pentru a trata depresia atunci când o persoană se confruntă deja cu ea", a declarat dr. Mehta. 

În viitor, consumul de citrice ar putea, probabil, să facă parte dintr-o strategie de gestionare a depresiei care implică şi aceste produse farmaceutice mai tradiţionale, dar este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea concluziona acest lucru, a mai precizat medicul.

Cum anume poate consumul de portocale să scadă riscul de depresie?

O parte unică a studiului este că un subset de participanţi la NHS2 a oferit cercetătorilor mai multe mostre de scaun pe parcursul unui an. Folosind rezultatele secvenţierii ADN din aceste probe de scaun, caercetătorii au căutat legături între consumul de citrice şi anumite specii de bacterii din microbiomul intestinal. 

O specie de bacterie a ieşit în evidenţă - F. prausnitzii a fost mai abundentă la persoanele care nu erau deprimate decât la cele care erau, iar consumul mare de citrice a fost, de asemenea, asociat cu niveluri ridicate de F. prausnitzii. 

„Prin urmare, credem că această bacterie poate lega consumul de citrice de o bună sănătate mintală", spune medicul.

Deoarece NHS2 include doar femei, cercetătorii au vrut să confirmăm constatările într-un studiu care a implicat şi bărbaţi. Ei au apelat la un studiu similar, numit Studiul de validare a stilului de viaţă al bărbaţilor, în care au văzut, de asemenea, că nivelurile crescute de F. prausnitzii erau invers corelate cu scorurile de risc de depresie.

Aşadar, întrebarea a devenit, cum îi face F. prausnitzii pe oameni să se simtă mai bine? 

Un răspuns, spun cercetătorii, ar putea fi că aceste bacterii folosesc o cale metabolică cunoscută sub numele de calea ciclului I al S-adenozil-L-metioninei pentru a influenţa nivelurile a doi neurotransmiţători - serotonina şi dopamina - produse de celulele umane din intestin. Aceşti neurotransmiţători reglează modul în care alimentele trec prin tractul digestiv, dar pot ajunge şi la creier, unde cresc starea de spirit.

Cercetătorii nu au fost surprinşi de aceste descoperiri. Ei spun că, în prezent, există tot mai multe dovezi care sugerează o legătură puternică între intestin şi creier. 

„Auzi adesea că peştele este 'hrană pentru creier', dar nimeni nu spune că portocalele sunt hrană pentru creier", comentează medicul El spune că, în mod similar, F. prausnitzii poat fi asociată cu sănătatea în multe feluri, cum ar fi prin scăderea riscului de apariţie a bolii inflamatorii intestinale, deşi până la acest studiu nu s-a ştiut de existenţa unei legături între F. prausnitzii şi sănătatea mintală.

Cercetătorii spun că un studiu clinic ar putea demonstra definitiv că un consum de citrice poate reduce riscul de depresie sau poate chiar poate ameliora această afecţiune în unele cazuri. 

„Există o mare nevoie neacoperită de tratamente pentru depresie, iar consumul de citrice nu are efecte secundare majore, aşa că ar fi minunat să vedem cât de mult poate ajuta acest tratament simplu", a mai spus medicul.

El speră ca aceste rezultate să inspire alţi cercetători să analizeze legătura dintre dietă şi sănătatea mintală. 

„Cred că oamenii ştiu intuitiv că alimentele pe care le consumă le influenţează starea de spirit. Există chiar şi un termen pentru acest lucru: alimente reconfortante, care ne fac să ne simţim mai bine pe termen scurt, însă cercetătorii abia încep să înţeleagă detaliile acestor legături", a mai indicat medicul.

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
Dante
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Spring 2025
Luca Protopopescu
Noua senzație a șahului mondial vine din Franța și are origini...
Gold,Ring,In,The,Air,On,The,Hand,Of,The
Un fermier german și-a pierdut verigheta, iar patru luni mai târziu a...
Happy,Old,Caucasian,Businessman,Smiling,Working,Online,Watching,Webinar,Podcast
Un italian de 89 de ani a obţinut a treia diplomă universitară după...
Pe aceeași temă
Washington,–,January,30,2025:,President,Donald,Trump,Speaks,At
Harvard este o „glumă” unde se „învaţă ura şi prostia”, acuză Trump
Federico Gomez/ Profimedia
Jucătorul argentinian de tenis Federico Gomez vorbeşte despre perioada când a luptat cu...
Harvard/ Shutterstock
Un român, absolvent de Harvard, critică BAC-ul românesc: „E foarte mult despre reproducere și...
Ea e tânăra din Suceava admisă la Harvard
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei...
Te-ar putea interesa și
Marina Bay - 22-09-2024, Marina Bay Street Circuit, Lewis Hamilton at the Formula 1 Singapore Grand Prix 2024 Sunday For
Lewis Hamilton dezvăluie îndelungata sa luptă contra depresiei încă de la o vârstă fragedă: Nu...
Beach,With,Chairs,And,Umbrella,In,Mamaia,Holiday,Resort,,Black
Majoritatea românilor merg vara aceasta în vacanţe mai scurte de 7 zile. STUDIU
Japonezii vor avea acelaşi nume de familie peste 500 de ani/ Shutterstock
Japonezii vor avea acelaşi nume de familie peste 500 de ani, potrivi unui studiu. Care este...
Ovidiu Cupşa
Candidatul AUR la Primăria Constanţa, declarații revoltătoare: „Dom'le, dacă eşti depresiv...
Partenerii noștri
Digi24 Primele declarații ale tânărului care a fost ținut captiv timp de 20 de ani de mama sa vitregă. „Sunt un supraviețuitor”
Primele declarații ale tânărului care a fost ținut captiv timp de 20 de...
DigiSport Man. United, Tottenham, Bodo/Glimt și Bilbao sunt în semifinalele Europa League! Toate rezultatele serii
Man. United, Tottenham, Bodo/Glimt și Bilbao sunt în semifinalele Europa...
PeRoz Ea e tânăra care a renunțat la jobul de profesoară pentru bodybuilding: „Bărbații se simt intimidați de felul în care arăt”
Ea e tânăra care a renunțat la jobul de profesoară pentru bodybuilding...
Film Now Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret...
Digi World Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea...
Stirile Kanal D Anchetă după moartea lui Rareș, prieten cu dealerul lui Vlad Pascu. Fratele tânărului decedat, detalii despre ultimele ore din viața lui „Castron": „Îl auzeam cum face urât"
Anchetă după moartea lui Rareș, prieten cu dealerul lui Vlad Pascu...
ProFM E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum...
Digi Life Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost construită și în câteva ore a fost asamblată
Japonia a realizat prima gară la o imprimantă 3D. Într-o săptămână a fost...
Ultimele știri din matinal
feli si grasu xxl
Feli & Grasu XXL la Digi FM: „Fostu” și poveștile din spatele hitului care a cucerit publicul
savu crioveanu oana
Sănătatea somnului și trendurile bizare explicate de dr. Marius Sava
ana dumbrava
Ana Dumbravă, campioană mondială la Counter-Strike pentru al 3-lea an consecutiv. Povestea...
Mihail WhatsApp Image 2025-01-22 at 14.13.28
Mihail despre izolarea în pădure și experiența uluitoare a colegului care a „murit” și s-a...
Ultimele știri
Interior,Of,Airplane,With,Passengers,On,Seats,And,Stewardess,In
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine...
Marco Rubio
Administrația Trump va aborda cu liderii europeni problema libertății de exprimare, anunță...
Columbia declară stare de urgenţă sanitară din cauza îmbolnăvirilor şi deceselor provocate de febra galbenă/ Shutterstock
Columbia declară stare de urgenţă sanitară din cauza îmbolnăvirilor şi deceselor provocate de...
Gold,Bars,And,Financial,Concept,,Studio,Shots
Preţul aurului a atins un nou maxim istoric. Cât a ajuns să coste un gram