Prețurile alimentelor au crescut la nivel mondial pentru a treia lună consecutiv și au atins maximul a cinci ani în decembrie. De vină au fost creșterea costului uleiurilor vegetale, zahărului și lactatelor, precum și scumpirea cerealelor.
Indicele prețurilor alimentare al Organizației pentru Alimente și Agricultură (FAO) din ONU a sărit la cel mai înalt nivel din decembrie 2014, cu o medie de 181,7 puncte, în creștere cu 2,5% față de luna precedentă.
Pentru întreg anul, indicele a fost în medie de 171,5 puncte, cu 1,8% mai mare decât în 2018, dar sub vârful de 230 de puncte, atins în 2011.
Indicele prețurilor cerealelor a crescut cu 1,4%, până la media de 164,3 puncte, condus de prețurile mai mari pentru grâu, după majorarea cererii în China și a apariției unor probleme de logistică în urma grevelor din Franța. Prețurile orezului au fost suferit modificări minore.
Prețurile uleiului vegetal au crescut puternic, indicele crescând cu 9,4% până la 164,7 puncte în decembrie. Prețurile uleiului de palmier au crescut pentru a cincea lună consecutivă, în linie cu cererea de biodiesel, antrenând și uleiul de soia, de floarea soarelui și de rapiță.
Indicele prețurilor la lactate a fost în medie de 198,9 puncte în decembrie, în creștere cu 3,3%, cu prețuri mai mari la brânzeturi și lapte praf degresat, care au depășit prețurile untului și laptelui praf integral.
Indicele prețurilor la zahăr a crescut cu 4,8% până la 190,3 puncte, în urma creșterii cererii de etanol cauzată de majorarea prețurilor la petrol.
În schimb prețurile cărnii sunt aproape neschimbate față de noiembrie, cu indicele la 191,6 puncte, prețurile mai mari ale cărnii de porc și oaie fiind echilibrate de scăderea prețurilor la carnea de vită.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!