Brexit, cea mai importantă decizie a Marii Britanii din ultimele decenii, urmează să aibă loc astăzi (vineri, n.r.), la miezul nopții, la mai bine de trei ani de la decizia britanicilor. Deși iese oficial din UE, mare parte din reglementări vor rămâne la fel până la finalul anului, însă câteva vor suferi schimbări.
În materie de putere și în special putere de decizie, deși Regatul Unit rămâne în linii mari membru al cadrului normativ al UE, mai puțin cu numele, britanicii își pierd votul și participarea la întâlnirile de la Bruxelles unde se iau deciziile care decid în mod practic politicile europene pe subiecte ce variază de la servicii financiare până la standardele unei mașini fabricate în Europa.
Totodată, europarlamentarii britanici, în număr de 73, vor înceta să mai participe la lucrările Parlamentului comunitar. Din aceste posturi, 27 vor fi redistribuite (câte unul de țară), iar restul vor fi acordate viitoarelor state membre ale UE. Britanicii nu vor mai avea un reprezentant în Comisia Europeană, executivul UE.
Marea Britanie reprezintă circa 15% din economia UE și este în același timp cel mai mai important investitor în capabilități militare din Uniune, iar Londra este unul din centrele financiare internaționale care alcătuiesc autostrada lumii pentru capital. Economia Regatului Unit însumează aproximativ 2.700 miliarde de dolari în bunuri și servicii create, mult mai mică decât actuala economie a UE de 18.300 miliarde de dolari a UE.
Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, rămâne de urmărit cum intenționează premierul Boris Johnson să transforme Regatul Unit după ieșirea din UE, respectiv dacă va încerca să construiască un competitor înafara UE și implicit o alternativă la economia europeană și la capitalele europene pentru investitori.
Cum va fi afectată populația
Britanicii și cetățenii Uniunii vor continua să beneficieze de dreptul de a trăi și munci ca până acum în țara-gazdă până la finalul anului. Cele două părți au convenit o perioadă de tranziție care acordă Regatului Unit statutul de membru al UE mai puțin cu numele. Guvernul britanic a informat că cei aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni ce trăiesc în Marea Britanie au cel puțin până la finalul lunii decembrie să-și depună actele de rezidență și pentru a-și păstra drepturile. Premierul Boris Johnson a declarat că va introduce un sistem de imigrație pe model australian, bazat pe punctaje, care va permite celor talentați și înalt-calificați să intre în țară în timp ce cei fără calificări vor intra cu dificultate.
În ceea ce privește turismul între cele două blocuri, acesta se va desfășura ca până acum pe durata perioadei de tranziție. Pentru următoarele 11 luni, Marea Britanie va continua să urmeze reglementările UE, așadar nu se va produce nicio schimbare privind modalitatea de a călători spre și dinspre Regatul Unit în perioada menționată. Totuși, populația UE va pierde, pe lângă 15% din dimensiunea economică, și 66 de milioane de cetățeni, iar populația blocului comunitar va scădea la 446 milioane de oameni.
Ce se va întâmpla cu companiile și procedurile vamale
Nici pe acest segment nu vor exista modificări până la finalul lui decembrie, grație perioadei de tranziție. Abia de la începutul anului viitor, autoritățile vamale britanice își vor intra în rol pentru colectarea de tarife. Totodată, nu vor exista controale vamale la granița cu Republica Irlanda, iar acestea vor fi efectuate în porturi. Autoritățile britanice vor fi responsabile de aplicarea regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord, singurul membru al Regatului Unit pe teritoriul căruia va exista singura graniță terestră cu UE.
Relațiile de comerț
Imediat ce Marea Britanie va părăsi formal UE, guvernul va putea demara negocieri comerciale cu alte țări. Uniunea Europeană, spațiu ce reprezintă aproximativ jumătate din valoarea comerțului Marii Britanii, și Statele Unite sunt principalele ținte ale guvernului Boris Johnson pentru noi acorduri comerciale. Un subiect controversat pentru discuțiile cu SUA va fi o propunere a britanicilor pentru aplicarea unei taxe pe companiile de tehnologie americane. Totuși, taxa ar putea cădea dacă și americanii renunță la planurile lor ce vizează intrarea companiilor americane în sistemul medical de stat al Regatului Unit.
Capital
Nici regulile care se aplică serviciilor financiare nu vor suferi modificări grație perioadei de tranziție ce acoperă următoarele 11 luni. Toate regulile europene pentru industrie vor continua să se aplice, iar fondurile de investiții și companiile de asigurări britanice vor avea în continuare acces la investitorii din blocul comunitar în această perioadă. Viitorul accesului în UE pentru sectorul financiar britanic este unul din subiectele care trebuie finalizate în negocieri până la finalul lunii iunie, potrivit calendarului. Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul UE până la finalul perioadei de tranziție.
Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!
Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!
Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!