Acum la Digi FM Alege Digi FM cu Valentin Chisoceanu Adam Port & Stryv - Move

Marea Britanie iese din Uniunea Europeană și începe o lungă tranziție. Ce va urma după

brexit_57415300

Brexit, cea mai importantă decizie a Marii Britanii din ultimele decenii, urmează să aibă loc astăzi (vineri, n.r.), la miezul nopții, la mai bine de trei ani de la decizia britanicilor. Deși iese oficial din UE, mare parte din reglementări vor rămâne la fel până la finalul anului, însă câteva vor suferi schimbări.

În materie de putere și în special putere de decizie, deși Regatul Unit rămâne în linii mari membru al cadrului normativ al UE, mai puțin cu numele, britanicii își pierd votul și participarea la întâlnirile de la Bruxelles unde se iau deciziile care decid în mod practic politicile europene pe subiecte ce variază de la servicii financiare până la standardele unei mașini fabricate în Europa.

Totodată, europarlamentarii britanici, în număr de 73, vor înceta să mai participe la lucrările Parlamentului comunitar. Din aceste posturi, 27 vor fi redistribuite (câte unul de țară), iar restul vor fi acordate viitoarelor state membre ale UE. Britanicii nu vor mai avea un reprezentant în Comisia Europeană, executivul UE.

Marea Britanie reprezintă circa 15% din economia UE și este în același timp cel mai mai important investitor în capabilități militare din Uniune, iar Londra este unul din centrele financiare internaționale care alcătuiesc autostrada lumii pentru capital. Economia Regatului Unit însumează aproximativ 2.700 miliarde de dolari în bunuri și servicii create, mult mai mică decât actuala economie a UE de 18.300 miliarde de dolari a UE.

Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, rămâne de urmărit cum intenționează premierul Boris Johnson să transforme Regatul Unit după ieșirea din UE, respectiv dacă va încerca să construiască un competitor înafara UE și implicit o alternativă la economia europeană și la capitalele europene pentru investitori.

Cum va fi afectată populația

Britanicii și cetățenii Uniunii vor continua să beneficieze de dreptul de a trăi și munci ca până acum în țara-gazdă până la finalul anului. Cele două părți au convenit o perioadă de tranziție care acordă Regatului Unit statutul de membru al UE mai puțin cu numele. Guvernul britanic a informat că cei aproximativ 3,5 milioane de cetățeni europeni ce trăiesc în Marea Britanie au cel puțin până la finalul lunii decembrie să-și depună actele de rezidență și pentru a-și păstra drepturile. Premierul Boris Johnson a declarat că va introduce un sistem de imigrație pe model australian, bazat pe punctaje, care va permite celor talentați și înalt-calificați să intre în țară în timp ce cei fără calificări vor intra cu dificultate.

În ceea ce privește turismul între cele două blocuri, acesta se va desfășura ca până acum pe durata perioadei de tranziție. Pentru următoarele 11 luni, Marea Britanie va continua să urmeze reglementările UE, așadar nu se va produce nicio schimbare privind modalitatea de a călători spre și dinspre Regatul Unit în perioada menționată. Totuși, populația UE va pierde, pe lângă 15% din dimensiunea economică, și 66 de milioane de cetățeni, iar populația blocului comunitar va scădea la 446 milioane de oameni.

Ce se va întâmpla cu companiile și procedurile vamale

Nici pe acest segment nu vor exista modificări până la finalul lui decembrie, grație perioadei de tranziție. Abia de la începutul anului viitor, autoritățile vamale britanice își vor intra în rol pentru colectarea de tarife. Totodată, nu vor exista controale vamale la granița cu Republica Irlanda, iar acestea vor fi efectuate în porturi. Autoritățile britanice vor fi responsabile de aplicarea regulilor vamale ale UE în Irlanda de Nord, singurul membru al Regatului Unit pe teritoriul căruia va exista singura graniță terestră cu UE.

Relațiile de comerț

Imediat ce Marea Britanie va părăsi formal UE, guvernul va putea demara negocieri comerciale cu alte țări. Uniunea Europeană, spațiu ce reprezintă aproximativ jumătate din valoarea comerțului Marii Britanii, și Statele Unite sunt principalele ținte ale guvernului Boris Johnson pentru noi acorduri comerciale. Un subiect controversat pentru discuțiile cu SUA va fi o propunere a britanicilor pentru aplicarea unei taxe pe companiile de tehnologie americane. Totuși, taxa ar putea cădea dacă și americanii renunță la planurile lor ce vizează intrarea companiilor americane în sistemul medical de stat al Regatului Unit.

Capital

Nici regulile care se aplică serviciilor financiare nu vor suferi modificări grație perioadei de tranziție ce acoperă următoarele 11 luni. Toate regulile europene pentru industrie vor continua să se aplice, iar fondurile de investiții și companiile de asigurări britanice vor avea în continuare acces la investitorii din blocul comunitar în această perioadă. Viitorul accesului în UE pentru sectorul financiar britanic este unul din subiectele care trebuie finalizate în negocieri până la finalul lunii iunie, potrivit calendarului. Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul UE până la finalul perioadei de tranziție.

Subiectele tale preferate sunt și la Știrile Digi FM. Ca să știi!

Ascultă Digi FM Live, pentru cele mai noi știri, la fiecare 30 de minute.
Ca să știi!

Puteţi urmări Știrile Digi FM şi pe Google News şi WhatsApp!

Recomandări DigiFM
dan t (1)
Petrecerea lui DanT – DJ Mix Fall 2024
tudor chirila
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau...
Echipa națională de fotbal a României
Echipa naţională a României joacă ultimul meci din acest an...
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr s-au înfruptat cu burgeri şi cartofi prăjiţi/ Foto: Instagram
După ce au promis să „facă America sănătoasă”, Trump şi Kennedy Jr...
Pe aceeași temă
Russian President Putin Meets with Defense Officials
Franţa şi Marea Britanie se angajează să lupte împotriva „putinizării” lumii
Trooping the Colour
Câți bani câștigă, anual, familia regală a Marii Britanii din proprietățile imobiliare pe care...
Virginia McCullough
Închisoare pe viață pentru o femeie care și-a ucis părinții și a trăit 4 ani cu cadavrele lor...
Waving,Colorful,National,Flag,Of,Great,Britain.
Ultrabogaţii Marii Britanii ameninţă cu plecarea în masă din ţară, înainte de modificările...
Te-ar putea interesa și
Ultimele contracte pentru autostrada „Moldovei” A7 au fost semnate. Autostrada trebuie să fie gata până în 2026.
Aproape 200 de muncitori fără forme legale, găsiţi de ITM Buzău pe şantierul Autostrăzii A7
Monedă de 1 liră sterlină
Primele monede de 1 liră sterlină cu chipul regelui Charles au intrat în circulaţie. De ce au...
violențe, proteste marea britanie
Proteste violente în Marea Britanie, după ce trei fetițe au fost ucise. Britanicii au atacat...
Români implicați în incidente violente în Leeds
Români implicați în incidente violente în Leeds: ”Să vină mascații de la București că și pe...
Partenerii noștri
Digi24 Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de locuitori: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”
Viața în cel mai geros oraș din lume. Cum supraviețuiesc cei 300.000 de...
DigiSport Leganes - Real Madrid 0-3. ”Galacticii” au făcut spectacol în deplasare și s-au apropiat de Barcelona în clasament
Leganes - Real Madrid 0-3. ”Galacticii” au făcut spectacol în deplasare și...
PeRoz Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut stăteau într-un parc de rulote. Actrița e dintr-o familie bogată
Unde locuiesc Tori Spelling și cei 5 copii ai ei, după ce anul trecut...
Film Now Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite și despre Julia Roberts
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting...
Digi World Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă...
Stirile Kanal D La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024? Turul 1 are loc duminică, 24 noiembrie
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale...
ProFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Digi Life Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
Suma record pentru care a fost vândut ceasul oferit căpitanului care a...
Ultimele știri din matinal
dr savu 4
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
marcel ciolacu matinal digi fm
Marcel Ciolacu, în direct la Digi FM, când a fost rugat să-și facă o descriere în engleză: "Am...
florin negrutiu 1 oct
Florin Negruțiu, despre dezastrul PNRR: PSD-ul antireformist, prins între USR și Comisia...
anul nou care n-a fost - mihai calin nicoleta hancu
„Anul Nou care n-a fost”, povestea filmului premiat la Veneția. Interviu cu actorii Nicoleta...
Ultimele știri
Bucharest, Romania - August 02, 2022: Romanian prime Minister Nicolae Ciuca hold a press conference after the meeting of the Political Bureau of the N
Nicolae Ciucă, după ce a ieșit al cincilea la alegerile prezidențiale 2024, conform primelor...
calin georgescu
Alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu: Bogaţii sistemului au sărăcit, iar săracul popor...
Elena Lasconi
Alegeri prezidențiale 2024. Elena Lasconi, după primele exit-poll-uri: "Mare atenție, nu ne...
Marcel-Ciolacu-profimedia-0826662511
Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu, după ce a intrat în turul 2 din 8 decembrie: "Voi...